Prijava

Vaša prijava

Internet smo dobili prije 25 godina


Prije 25 godina u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet. Projekt je u listopadu ratne 1991. pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike, a Odbor za akademsku mrežu je izgradnju i administriranje mreže kao potporu korisnicima, povjerio Sveučilišnom računskom centru Srce. Mreža je 1995. odlukom Vlade Republike Hrvatske dobila naziv CARNet (Croatian Academic and Research Network – Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

premijer Andrej Plenković na svečanoj obljetnici. Foto: CARNet

Tijekom 1992. nabavljena je oprema, a uspostavom i testiranjem komunikacijskih veza između četrdesetak ustanova u četiri hrvatska sveučilišna grada (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek) uspostavljena je i testirana prva internetska veza, koja je povezala Srce i Sveučilište u Beču. Godinu poslije, međunarodno je priznata i registrirana hrvatska nacionalna internetska domena .hr, čime je Hrvatska dobila punopravan status u mreži svih mreža – internetu.

Odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNet primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

Foto: CARNet