Prijava

Vaša prijava

Delicije od turopoljske svinje uskoro na tržištu


Plemenita opčina turopoljska kroz Agronomski fakultet u Zagrebu dionik je europskog projekta Treasure koji okuplja devet zemalja i 25 partnera. Projekt je vrijedan 3,5 milijuna eura. Cilj je razviti postupak najboljih načina uzgoja, prerade, plasmana na tržište, robne oznake, te svega ostalog što je potrebno za održivi razvoj turopoljske svinje u ekološkim uvjetima. Upravo zato, župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić otputovat će krajem mjeseca na savjetovanje u njemački Schwabish Hall. Putem Treasure projekta, turopoljska svinja trebala bi postati jedna od dvije hrvatske i 20 pasmina svinja koje će biti dio europske robne oznake “Treasure”.

Iskustva iz ovoga projekta, koji je u svojoj četvrtoj godini provedbe, Plemenita opčina turopoljska će iskoristiti i za plasman prve linije suhomesnatih proizvoda koji će ovih dana u preradu.

Kako u Turopolju ima tek 130 primjeraka ove lokalne pasmine svinja, sredstva iz EU fonda Treasure trebala bi pomoći u njenom očuvanju i povećanju broja te tako okrenuti trend kojim je gotovo došlo do njenog izumiranja.

A koliko vi volite turopoljsku svinju?

U sklopu projekta Treasure, izrađena je i anketa čiji će rezultati poslužiti za izradu doktorske disertacije.


Stiže pet pojačanja za jači rang

6. Državna Smotra u usmenom pripovijedanju djece i mladih