Prijava

Vaša prijava

Želite naučiti kineski i pisati po rižinom papiru? Uzmite kist od kozje dlake i dođite na Četrti četrtek


Kineska kaligrafija je umjetnost pisanja na istoku Azije i prisutna je kod svih kultura koje koriste kineske znakove, dakle, nije ograničena isključivo na Kinu, već je prisutna i u Japanu i Koreji. I vi imate prilike uzeti kist od mekane kozje dlake te pisati po poroznom rižinom papiru.

Foto: edu.sg

Trebate samo doći u Gradsku knjižnicu na radionicu razmjene vještina Četrti četrtek, koji ovog mjeseca pada na 25. siječnja. S kineskom kaligrafijom od 18 sati će vas upoznavati akademska slikarica Iva Valentić iz Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Na radionici će biti riječi o osnovnim tehnikama kineske kaligrafije te načinom držanja i potezima kojima se upravlja rukom i kistom, odnosno pisanjem.

Oni koji uče kinesku kaligrafiju kažu da je efekt iznimno umirujuć, jer potrebna je duboka koncentracija kako bi se postigla upravo ona prava linija. Kineska kaligrafija ne dopušta naknadna brisanja, ništa se ne popravlja i ne uljepšava, i upravo to daje kineskoj kaligrafiji neposrednost, dok je svaki potez jedinstven i neponovljiv.