Prijava

Vaša prijava

FOTO Brojni Goričani u Noći muzeja posjetili ‘svoj muzej’


Izložbom “Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija” i svojim stalnim postavom Muzej Turopolja privukao je mnoge Goričane da Noć muzeja počnu ili završe upravo u njemu. Razgledati su tako mogli stare uporabne predmete, namještaj i nošnje turopoljskoga kraja, vidjeti rukom pisane knjige i važne dokumente, a posjetitelji su saznali i sve što ih zanima o 25 godina obnovljene Plemenite opčine turopoljske.

“Jako smo sretni da od Goričana čujemo ‘došli smo u naš muzej’. Odu Velikogoričani do Zagreba, naravno, ali obavezno ljubitelji muzeja svrate i u ‘svoj muzej’ i to je jako lijepo”, rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Neki od građana posjetili su muzej i iz pomalo nostalgičnih razloga. Tako nam je Kurilovčan Ivan Novosel ispričao kako je upravo njegova decimalna vaga, koju je naslijedio od oca, jedan od predmeta zavičajne zbirke Muzeja Turopolja. Uz nju ga, kaže, vežu brojna lijepa sjećanja na djetinjstvo.

“Otac je umro prije 50 godina. Ja sam tu decimalnu vagu doma čuvao godinama i poklonio sam ju Muzeju Turopolja te dobio zahvalnicu za to. Sad ju tražim, ali ne mogu naći, možda je negdje drugdje u izložbenom prostoru. Otac se bavio poljoprivredom i tom vagom je vagao žito, kukuruz, a mi kao djeca smo skakali na kutije i to je bio užitak. Inače, izložba je fantastična i drago mi je da se drži do turopoljske starine”, ispričao je Ivan Novosel.

26.01.2018. Velika Gorica – Nacionalna manifestacija Noć muzeja u Muzeju Turopolja. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Posjetiteljima je Muzej Turopolja pripremio, osim dviju izložbi, i druge zabavne sadržaje. Djeca su mogla poslušati zanimljive priče koje su im ispričale Andreja Krenek i Margareta Perišić. U muzeju su nastupili polaznici Umjetničke škole Franje Lučića, Mungos Brothers Blues Band te kantautor Vedran Ivorek. Osim toga, družili su se ljubitelji muzeja i uz čaj, kuhano vino te kobasice, a djeca su izrađivala lutke od komušine te turopoljske podgutnice. Sve što su svojim ručicama napravili, na kraju su ponijeli kao suvenire.

“Prekrasno je. Zadovoljni smo i vidimo svašta čega se sjećamo dok smo bile mala djeca, kao što su brave na vratima muzeja. Svake godine dođemo i iznova se oduševimo”, ispričale su nam dvije posjetiteljice koje ne propuštaju turopoljsku Noć muzeja.

“Godišnje imamo oko 14.000 posjetitelja, a to je za jedan lokalni zavičajni muzej zaista dosta. Jedan smo i od posjećenijih muzeja što se tiče lokalnog stanovništva, ali i turista jer ljudi koji dolaze na aerodrom i imaju više sati čekanja dolaze u Muzej Turopolja koji im se nudi na dlanu. To je vrlo ugodno jer uvijek imamo dovoljno vremena, želje i volje posvetiti im se”, ispričala je Biškupić Čurla.

Galerija fotografija


Natjecanje iz Njemačkog jezika