Prijava

Vaša prijava

Samoborski saksofonist hrvatski predstavnik na Euroviziji


Mladi Samoborac, saksofonist Jan Tominić, bit će hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburgu. U finalnom izboru za ovogodišnjeg predstavnika Hrvatske, Jan je svojom izvedbom Pequeña Czarda, za alt saksofon i orkestar Pedra Itturaldea očarao ocjenjivački sud na čelu s violončelisticom Monikom Leskovar. Pobijedio je u konkurenciji od 7 mladih glazbenika te je ujedno bio i najmlađi ovogodišnji finalist.

Inače, učenik je prvog razreda Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru i iza sebe ima već niz nagrada i sudjelovanja na raznim natjecanjima i smotrama u zemlji i inozemstvu. Iznimne rezultate postigao je 2016. godine kada je osvojio Oskara znanja, bio je laureat regionalnog natjecanja komorne glazbe, a isto priznanje osvojio je i na 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Ovo je drugi puta da učenik Glazbene škole Ferdo Livadić predstavlja Hrvatsku na ovom natjecanju.

Eurovizija mladih glazbenika održat će se od 16. do 23. kolovoza 2018. godine u Edinburghu gdje Jana očekuju dvije natjecateljske etape: recital i završnica u kojima će svoje glazbeno umijeće predstaviti uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a.