Prijava

Vaša prijava

Ovi ljudi bit će uz vas i u najtežim trenutcima


Gradsko društvo Crvenog križa Velike Gorice jučer je održalo godišnju vježbu zaštite i spašavanja u Parku Franje Tuđmana. Interventni tim vježbao je podizanje evakuacijskog naselja, podigli su šatore i osposobili kuhinju. U dva šatora, velikom i malom, u bilo kojem trenutku mogu smjestiti 30-oro ljudi, a na raspolaganju im je i 50-tak prijenosnih kreveta s posteljinom.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Tijekom posljednjih poplava građane smo organizirano smještali u školske dvorane  pa nismo imali potrebu za ovom vrstom smještaja. U slučaju potresa za prvu ruku možemo zbrinuti 50-tak ljudi, a računamo i na pomoć Županijsko društvo Crvenog križa koje raspolaže s pet šatora i krevetima.  Na kraju tu je i Hrvatski Crveni križ koji raspolaže s velikim brojem šatora i kreveta te bi po toj vertikali mi bi vrlo brzo mogli napraviti veliko naselje“, rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica.

Interventni tim sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije. Osposobljeni su da i u najtežim situacijama u kratkom vremenu stvore preduvjete za normalizaciju života. Županijsko društvo raspolaže i pročistačem vode koji je u stanju bilo koju baru pretvoriti u izvor pitke vode, a gorički tim osposobljen je za rad na njemu.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Ovakve vježbe i druženja s građanima jako su važna kako za pridobivanje novih članova tako i podizanja svijesti o radu i važnosti Crvenog križa.

„Vani je rad Crvenog križa prepoznat i jako cijenjen, a kod nas baš i nije takva situacija. Reći ću vam jedan primjer. Mi smo 5. svibnja u Zagrebu imali mimohod interventnih timova i ono što je nas je iznenadilo je to da su nas turisti odmah prepoznali i dali nam podršku pljeskanjem, dok su naši sugrađani bili poprilično rezervirani. Naše društvo nedovoljno prepoznaje naše volontere i njihovu snagu te potrebitost“, dodala je Strunjak.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Crveni križ ove godine slavi dva velika jubileja, 140 godina djelovanja u Hrvatskoj i 65 godina od prve akcije dobrovoljnog darivanja krvi.