Prijava

Vaša prijava

Usvojena Strategija razvoja Grada Velike Gorice


Pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić predstavio je prijedlog Strategije razvoja Grada Velike Gorice 2018. – 2023.. Strategijom su definirani glavni ciljevi, prioriteti i mjere kojima će se usmjeravati razvoj grada u periodu od pet godina. U njegovu izradu bili su uključeni relevantni dionici iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora, a kroz rezultate provedenih istraživanja javnog mnijenja i relevantan uzorak građana Velike Gorice. No, iako je prihvaćena većinom ruku gradskih vijećnika, bilo je onih koji nisu bili pretjerano zadovoljni sadržajem.

U ime Kluba vijećnika MOST-a Alanmilan Šembera izrazio je nezadovoljstvo što je strategija rađena na temeljima one iz 2013. godine.

„Što se sve od tada i u Gorici i okolo nas promijenilo tijekom tih godina, gdje je tehnologija otišla te koji su se novi prioriteti pojavili. Ono što nedostaje u ovoj analizi su ciljani i definirani projekti s njihovim vrijednostima i imenima samih nosioca. Projekte koje ste paušalno nabacali na list papira su vrijedni milijarde. Tko i kako će iz svih iz tih projekata izvući one koji su zaista bitni za grad“, rekao je Šembera.

Upozorio je kako Velika Gorica još uvijek ima boljke zagrebačkog predgrađa.

„To najbolje vidite po ZET-u i sustavu grijanja. Strategija ne kaže punoljetni smo, idemo se od toga Zagreba više odvojiti s javnim prijevozom i grijanjem. To su osnovne stvari da postanete energetski neovisni i da možete svoje građane prevoziti. Ja sam tu biciklom za pola sata, ali subotom i nedjeljom kod mene autobusa nema. Ja svoju djecu moram prevoziti autom i u nikakvoj strategiji ja ne vidim konkretno kako će autobus vikendom voziti po tim krajevima“, dodao je MOST-ovac.

Kritična prema Strategiji bile je i Katarina Šeravić, koja je govorila u ime Kluba vijećnika SDP-HSS. Istaknula je kako nigdje nije stavljen naglasak na posebno važne razvojne i kapitalne projekte.
„Stavljeno je tu svega i svačega, što bude bit će. Stalno slušamo o gradnji i uređenju vrtića u Novom Čiču i Velikoj Buni, a u strategiji toga nema. Bit će zanimljivo nakon 2023. godine vidjeti što će od ovoga svega biti realizirano. Mi smo sad već u polovini petog mjeseca, a po rebalansu proračuna vidimo da nema nekih naznaka da će se nešto dodatno raditi na realizaciji te strategije“, poručila je SDP-ovka.

Za razliku od njih, kako to već biva, vijećnici pozicije bili su zadovoljni prijedlogom. Vijećnik HSLS-a Mislav Krvavica upozorio je da su u izradi prijedloga Strategije uvršteni i prijedlozi oporbe te da je u izradu bio uključen dovoljan broj ljudi.

„Nitko nije rekao da ovdje da fale neke bitne stvari, sve je stavljeno u Strategiju. Netko je to nazvao listom želja, a ja mislim da ta strategija ima potrebnu širinu. Priča o stočnim sajmovima, mislim da takve nekakve stvari stavljene, da ćemo 2023. imati stočni sajam u Velikoj Gorici uz sav internet i mogućnost predviđanja prodaje, mislim da bi to bilo za smijeh. Da rezimiram , teško je predvidjeti 2023., stvari su stavljene u strategiju i mislim da su neki dijelovi dobro predviđeni, a slažem se i s tim da bi neke dijelove trebalo staviti veći naglasak na teme poput jezera Čiče, razvoja tehnologija i startupova “, istaknuo je Krvavica.

Ispred Kluba vijećnika vladajućih govorio je Darko Bekić. Naglasio je kako je Velika Gorica po indeksu razvijenosti jedan od najrazvijenijih gradova te kako na goričkom području već drugu godinu pada broj nezaposlenih, a gorički poduzetnici ostvaruju odlične poslovne rezultate.

„Ova strategija će samo doći kao potvrda svega ovoga i nastavak strategijskog razvoja koji imamo. Dobro je napisana i dana analiza stanja našeg grada. Dosta toga sam saznao i naučio o našem gradu iz svih tih detaljno navedenih podataka, tako da bi svaki ozbiljniji građanin možda trebao i proučiti ovu strategiju“, naglasio je HDZ-ovac.