Prijava

Vaša prijava

Evo o čemu se raspravljalo na današnjem aktualcu


Predloženi dnevni red 7. sjednice Gradskog vijeća imao je čak 40 točaka, što je kod dijela vijećnika izazvalo nezadovoljstvo. Damir Šimunić iz SDP-a predložio je se dio točaka vezanih uz Plan gospodarenja otpadom prebaci na novu tematsku sjednicu i tako smanji obim točaka o kojima će se raspravljati. No njegov prijedlog je odbijen s 15 glasova protiv i 9 za.

Marko Šimac iz MOST-a upozorio je kako se 40 točaka ne može kvalitetno raspraviti na jednoj sjednici, niti se mogu donijeti kvalitetne odluke.

Ako ne postoji drugi način, u dogovoru s oporbenim vijećnicima, pokrenut ćemo inicijativu da se u poslovnik doda točka koja će ograničiti maksimalni broj točaka dnevnog reda na sjednici gradskog vijeća. Ovako nešto nema smisla“, poručio je Šimac.

15.05.2018. Velika Gorica – Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Aktualni sat otvorio je potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Šimunić. Vijećnika SDP-a je zanimalo hoće li Grad Velika Gorica dozvoliti obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole za izgradnju Asfaltne baze u Donjoj Lomnici.

Prvostupanjsko tijelo je postupilo po uputama Ministarstva graditeljstva te će u zakonskom roku donijeti ponovno odluku. Gospodinu Smolkoviću priznat je status stranke u postupku i čekamo da se on izjasni, jer još uvijek teče zakonski rok za to. Nakon toga će se donijeti odluka. Uopće se ne radi o poništenju građevinske dozvole, bit ću jako blaga prema medijima, nestručno se prikazuju dokumenti koji izlaze iz prvostupanjskog i drugostupanjskog tijela“, izjavila je Zdenka Cvahte, pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja.

Zvonimira Stjepića iz Živog zida zanimalo je postoji li mehanizam zaštite građana koji žive u gradskim stanovima, a nemaju financijsku mogućnost kupiti ih kroz pravo prvokupa.

Koliko je meni poznato, ne prodaju se stanovi za koje nisu zainteresirani da ih otkupe oni koji ih i koriste. Ne prodaju se stanovi u kojima se nalazi netko. Nema mogućnosti i potrebe da se nekoga tjera iz stana da bi se oni nekome drugome prodali, odnosno da on završi na cesti. Ti ljudi su zaštićeni i takve stvari se ne događaju“, odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić.

15.05.2018. Velika Gorica – Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vijećnica Karmen Rak iz MOST-a upozorila je Vijeće na problem mosta u Šiljakovini, zbog kojeg se mještani zaseoka Matkovići nalaze u prometnoj izolaciji. Upozorila je kako do mještana ne mogu doći niti vatrogasci niti hitna pomoć.

On će ove godine biti saniran. To ćemo napraviti iz sredstava redovnog održavanja, a cijena neće prelaziti 600 tisuća kuna. Mostom će se moći prometovati do jeseni, odnosno zime, tako da neće biti onih problema koje ste spominjali. Sada dok je ovakvo vrijeme može se proći šumskim putem, ali kada dođe zima to će biti nemoguće. Sigurno nećemo dozvoliti da naši sugrađani ostanu prometno odsječeni. Klimatske promjene i bujične vode s Vukomeričkih gorica rade nam velike probleme, a moramo priznati da su nas i nove prometnice i autoceste, preusmjeravanjem naših povijesnih potoka, napravile nove puteve za te vode“, rekao je gradonačelnik.

15.05.2018. Velika Gorica – Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vijećnika HDZ-a Stjepana Kosića upitao je zamjenika gradonačelnika Krešimira Ačkara hoće li se i u kojoj mjeri Zagrebačka županija uključiti u nabavku udžbenika za goričke osnovnoškolce.

Uz Grad Samobor, mi smo jedini grad u Zagrebačkoj županiji koji svojim osnovnoškolcima nabavljaju kompletan pribor, osim atlasa, a to su radne bilježnice, osnovni paket udžbenika, udžbenike za izborne predmete, kao i radne udžbenike. Županija je donijela odluku da će s 480 kuna po kompletu sufinancirati nabavku osnovnih udžbenika, tako da ćemo to sigurno financijski osjetiti. Naši osnovnoškolci sigurno će imati u rujnu sve udžbenike na svojim učeničkim klupama“, objasnio je Ačkar.

Kada će početi radovi na Aglomeraciji Velika Gorica te što je s naseljima Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Čička Poljana, Ribnica i Lazina Čička, pitao je gradonačelnika SDP-ov Marijo Zdelar.

Po najoptimističnijoj procijeni radovi će početi krajem kolovoza. Tri su glavne cjeline. U prvoj se nalaze Lukavec, Velika Mlaka i središnji dio Velike Gorice, u drugoj je Donje Turopolje, a u trećoj sjeverni dio našeg grada. Za sve tri u tijeku su postupci javne nabave, a 28. lipnja otvorit će se sve pristigle ponude. Nakon toga slijedi pregled i ocjena pristiglih pouda te donošenje odluke.
Nikada u projektima nisu bila ova naselja. No, ta naselja nisu zaboravljena. Ona su u drugoj fazi i pripreme se doista rade. Čim završimo i izaberemo izvođače, aktivno krećemo u rješavanje tog dijela. Ako neće biti imovinsko-pravnih sporova vjerujem da ćemo vrlo brzo riješiti i ovaj problem“, istaknuo je gradonačelnik.