Prijava

Vaša prijava

Suvremene ugroze sigurnosti tema Međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja


Na Brijunima je otvorena Međunarodna znanstveno stručna konferencija Dani kriznog upravljanja koju Veleučilište Velika Gorica organizira 11 godina zaredom.

Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, kapetan bojnog broda Ivica Mandić.

Velikom skupu uzvanika, sudionika konferencije, autora iz Hrvatske, zemalja u okruženju te članica EU, na početku se obratio dekan Veleučilišta Velika Gorica Ivan Toth, koji je naglasio važnost kontinuiranosti ove međunarodne konferencije koja se bavi krizama, opasnostima i ugrozama suvremenog društva, kojih smo i sami svjedoci. O temama i strukturi konferencije sudionike je, prije svega, stručnjake u području kriznog menadžmenta, upoznao predsjednik njezinog znanstvenog odbora Siniša Tatalović.

Naime, sigurnost u suvremenom svijetu postaje sve važnija zbog sve učestalijeg ugrožavanja ljudi i prirodnog okoliša. Ovo pred suvremene države postavlja sve veće izazove na koje nije moguće učinkovito odgovorit. Zbog toga uz vojne, sve su važniji i oni aspekti sigurnosti koji uključuju djelovanje različitih sastavnica suvremenih društava. Posebno mjesto u tome ima djelovanje u različitim krizama te krizno upravljanje i njegovo stalno usavršavanje. Izučavanje iskustava prethodnih kriza i izvlačenje određenih pouka važno je za stalno unapređenje sustava kriznog upravljanja, kako u smislu prevencije, tako i učinkovitog odgovora na moguće krize. Istraživanje kriza i kriznog upravljanja, važno je ne samo za razvoj sustava nacionalne sigurnosti čiji je dio i krizno upravljanje, nego i za osmišljavanje i provođenje kvalitetnog obrazovanja za ovu djelatnost. Zbog toga je važno provoditi stalna istraživanja i razmjenjivati iskustva vezana za sigurnosne izazove i krizno upravljanje. Stoga će se na dvodnevnoj konferenciji raspravljati o suvremenim ugrozama sigurnosti, kao i njenim vojnim aspektima.

U tome, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i širem regionalnom okviru, veliku važnost ima već i ova tradicionalna konferencija Dani kriznog upravljanja koja okuplja vodeće stručnjake i znanstvenike iz ovog područja.

Sudionike brijunske konferencije pozdravili su i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko.