Prijava

Vaša prijava

Oprez s klima uređajima


Porast temperatura ove godine došao je ranije nego što se to očekivalo. Visok postotak vlage i vrućina u zatvorenim prostorima mnoge od nas natjerao je da uključimo klima uređaje. No, postoje pravila kojih biste se trebali pridržavati kako ne bi doveli svoj organizam u opasnost.

„Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7°C. Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba. Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26°C. Sve niže od toga nije zdravo za ljudsko tijelo“, poručili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Loše održavanje klima uređaja može biti izrazito opasno po zdravlje ljudi, a najgori scenarij koji se može dogoditi je to da „zaradite“ upalu pluća ili legionarsku bolest.

„Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtere. Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne poput suzenja očiju, curenja nosa, glavobolje, kašalja, grlobolje, alergijske promjene na koži, alergije dišnih puteva i prehlada pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike“, dodaju iz Zavoda.

Ova tri pravila uvijek biste se trebali pridržavati:

1. Razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranom prostoru, u pravilu, ne bi trebala biti veća od 7°C.

2. Održavajte relativnu vlažnost u prostorijama između 40 do 60 posto.

3. Redovito servisirajte, čistite i održavajte klima uređaje radi sprečavanja nakupljanja gljivica, bakterija, prašine i peludi.