Prijava

Vaša prijava

Povratak u prošlost: Ladanje u kuriji Modić Bedeković


Radionice izrade broševa od keramike i čipke, izrada nakita i turopljske podgutnice, folklorni nastupi, građanski plesovi, pričanje priča, kušanje starinskih jela…dio su bogatog programa koji je upotpunio manifestaciju Muzeja Turopolja “Ladanje u Kuriji Modić Bedeković”.

10.06.2018. – Donja Lomnica – Ladanje u kuriji Modić Bedeković

Posjetitelji su već, drugu godinu za redom, mogli doživjeti dio pomalo zaboravljene povijesti . “Manifestacija pokušava približiti ljudima na koji način je ova kurija nekada živjela, a živjela je u jednom dobrom suživotu visokog plemstva grada Zagreba i seoskog stanovništva iz Donje Lomnice. Na taj je način koncipiran program i cijelo događanje je vrlo ležerno, istaknula je ravnateljica muzeja Turopolje Margareta Biškupić Čurla te dodala kako je cilj oživjeti kuriju kao vrijedan spomenik kulture i investiciju Grada Velike Gorice u našu kulturnu baštinu.

10.06.2018. – Donja Lomnica – Ladanje u kuriji Modić Bedeković

Svi Lomničani kuriju doživljavaju kao svoju i još uvijek se sjećaju sestara Bedeković, a koje su bile zadnji potomci vlasnika koji su živjeli u kuriji. Oduševljeni kurijom, ali i samim programom su i supružnici Slavko i Katarina, a koji su nam potvrdili kako su mještani poprilično povezani s tom drvenom ljepoticom. Oboje vole folklor, a Slavku se najviše svidio program domaćeg društva Nova Zora, ali i KUD-a Mičevec koji sve više obnavlja starogradske pjesme i plesove. S druge strane, Katarini se dopada i sam izgled i interijer kurije koji je obnovljen i restauriran te izgleda baš kao i u ona vremena.

10.06.2018. – Donja Lomnica – Ladanje u kuriji Modić Bedeković

Na samom kraju dana, posjetitelji su uživali u vatrenom spektaklu i glazbenom koncertu.