Prijava

Vaša prijava

Najbrojnije društvo u goričkoj vatrogasnoj Zajednici slavi 130. godina postojanja


Davne 1888. godine 15.kolovoza s radom je službeno započelo Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin. Ove godine obilježavaju 130 godina neprekinutog rada i jedno je od rijetkih društava koje se time može pohvaliti.

Od ožujka prošle godine imaju i novo vodstvo koje je svoj zadatak shvatilo vrlo ozbiljno, te su do sada odradili jako puno posla, a svjesni su i nedostataka koje bi voljeli što prije riješiti.

„Imamo najstarije operativno vozilo u Zajednici i voljeli bismo dobiti novo pick up vozilo, a vjerujem da će se to uskoro ostvariti.“ – rekao je Antun Kos, predsjednik DVD-a.

Najbrojnije su društvo u zajednici, broje čak 249 članova, te su u proteklih godinu dana napravili velik posao.

„Premjestili smo visokotlačni modul na prikolicu, krenuli s uređenjem i čišćenjem kompletnog doma, nabavljanjem opreme za djecu da imaju s čim vježbati, promijenili smo krovište, stavili novu fasadu na vatrogasnom domu napravljen je poligon za djecu i mladež, a promijenili smo i amblem kako bi imao mraclinski štih.“ – rekao je Filip Križanić, zapovjednik DVD-a.

Ovu važnu godišnjicu proslavit će ove subote, 16.lipnja u sklopu Vidovih dana u Mraclinu.

Program započinje već od 15 sati okupljanjem gostiju, potom slijedi svečani mimohod kroz selo, postrojavanje ispred vatrogasnog doma, te svečana sjednica. Nakon sjednice će biti predah uz gledanje utakmice Hrvatska-Nigerija, a nakon toga uslijedit će zabava do jutarnjih sati uz grupu Sjaj.

„Očekujemo velik broj gostiju, a pripremamo i razna iznenađenja. Izvadit ćemo stara vatrogasna kola iz 1891., a druga iz 1911. godine.“ – otkrio je Kos.

Ali to nije sve. U dvorani će biti izložba starih mlaznica i šprica, a tu su i pehari. Naime, DVD Mraclin dvaputa je osvojio titulu europskih prvaka, bili su prvaci Jugoslavije, a prijelazni pehar osvojili su triputa.

Sve udruge iz Mraclina bit će uključene u proslavu, a domaćini su pripremili hranu i piće, veliki šator od oko 600 kvadrata, a tu su i pomoćni šatori ako bude potrebe.

Također, u ovoj prigodi iz tiska je izašla i monografija „DVD Mraclin 1888.-2018.“ autora Đure Gajdeka koju možete kupiti na dan proslave, a nakon toga u DVD-u Mraclin.