Prijava

Vaša prijava

Buševčani tradicionalnom proslavom obilježili Ivanje


Trodnevna manifestacija „Ivanje u Buševcu“ jučer je završila već tradicionalnom proslavom zaštitnika mjesta te kulturno- umjetničkim programom „Običaji kroz godinu“.

Sve je počelo u petak zabavnom i gastronomski primamljivom Štruklijadom u organizaciji Društva žena Buševec. U subotu se manifestacija nastavila uz Poletov malonogometni turnir i izložbu starih automobila  dok su buševski vatrogasci organizirali „8. Memorijalni turnir Josipa Robića Habe“ i „21. Kup Turopolja“ , a jučer se svečanom misom i prošćenjem uokvirio i nedjeljni program.

„Vjerujem da je svaki posjetitelj koji je u ova tri dana došao u Buševec mogao naći nešto za sebe i uživati u određenom djelu programa“ rekao je predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec Nenad Rožić.

Na Ivanju je bio prisutan i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar: „Iznimno smo ponosni na tradiciju i običaje koji se ovdje njeguju već godinama te na sve ono što Buševčani prezentiraju kroz svoj društveni rad tijekom cijele godine. Osim toga, kada govorimo o društvenom životu Buševca ponosni smo i jer je upravo ovo mjesto s nultom stopom delikventnog ponašanja i s najvećom stopom socijalne kohezije što pokazuje da sve ove udruge uistinu pronalaze mjesto pod suncem za svaku životnu dob.“

24.06.2018. Buševec – Ivanje u Buševcu. Foto: Ivana Kovačević/Cityportal.hr

Kroz folklorni program predstavilo se Hrvatsko seljačko pjevačko društvo „Dr.Antun Radić“ iz Okića te KUD-ovi „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca,  i „Moslavčanka“ iz Donje Gračenice. Posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu slika Rozalije Kablarić u područnoj školi te razne rukotvorine i suvenire.

Nakon spektakularnog ivanjskoj krijesa kojim su se prema vjerovanju iz sela otjerala sva zla i nevolje, Buševčani su se do dugo u noć nastavili zabavljati uz sastav „Zakon šutnje“ i bogatu gastronomsku ponudu.

24.06.2018. Buševec – Ivanje u Buševcu. Foto: Ivana Kovačević/Cityportal.hr