Prijava

Vaša prijava

Upoznajte obrtničku elitu! Ovo su novopečeni gorički majstori svog zanata


U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, svoju majstorsku diplomu preuzelo je 162 majstorica i majstora. Među njima je i 15 novopečenih goričkih majstora svog zanata. Domagoj Tomšić po zanimanju je kuhar, a položeni ispit omogućit će mu još bolju poziciju na tržištu rada.

“Evo upravo sam preuzeo majstorsku diplomu. Kao kuhar radim već sedmu godinu, a sada sam u poziciji da mogu otvoriti i vlastiti obrt. Ponosan sam na činjenicu da ću moći svoja znanja podijeliti sa praktikantima, budućim kolegama kuharima, ispričao nam je Domagoj.

Na jesenskom roku 2017. godine i proljetnom roku 2018. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uspješno je majstorske ispite položilo 245 kandidata. To je najviše položenih ispita u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik OKZ-a dr. sc. Mirza Šabić.

“Ponosni smo što imamo najviše položenih majstorskih ispita u cijeloj Hrvatskoj. Tih 245 kolega od sada pripada obrtničkoj eliti jer jedan takav ispit nije lako položiti. Iza toga stoji puno truda, rada i učenja. Među njima je široka lepeza struka. Sretni smo što možemo širiti taj naš obrtnički način života, koji je i budućnost gospodarstva u cjelini, kaže Šabić, dodajući kako je potrebno istovremeno poticati tradicijska, umjetnička i deficitarna zanimanja te moderne tehnologije jer potrebno je ići u korak s 21. stoljećem.

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora te otvara mogućnost za daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbe naukovanja, kao i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju. Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja koja je povezana s istom razinom obrazovanja u zemljama EU te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada.

“Biti majstor je častan poziv i dokaz jednog usavršenog znanja. Kada vam određenu uslugu ili posao obavlja majstor svog zanata, dobit ćete kvalitetu, dobar i siguran proizvod. Obrtništvo ponovo živi i svakim danom sve više jača. Novi mastori na tržištu su jamstvo da će naše gospodarstvo dodatno rasti, a svi mi zajedno bolje živjeti”, napomenuo je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Antun Trojnar.

Jedna od najvažnijih zadaća majstora je i prenošenje stečenih znanja i vještina novim generacijama. Majstorice i majstori imaju značajnu ulogu kao stručni učitelji koji kod mladih ljudi-budućih obrtnika trebaju razviti i poticati osobnu, stručnu i socijalnu kompetenciju te im pomoći da se razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude.

Antun Trojnar, Mirza Šabić