Prijava

Vaša prijava

Pokaži što znaš: Kosu u ruke pa na Odransko polje ‘kod patke’


Manifestacijom ‘Kosci za kosce’, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove će godine ukazati na važnost očuvanja livada kao prirodnog staništa ptice kosac, koja se gnijezdi u visokoj travi uz vlažna staništa. Vještinu u košenju trave ručnom kosom možete pokazati ove subote od 17 sati, na Odranskom polju u Selcu, Veleševec, kod lovačkog doma „Patka“. Prijaviti se možete još do sutra na mail zeljka@zeleni-prsten.hr ili na broj 099/3375-134.

“U ovo vrijeme mladi ptići već stasaju, kako bi se krajem kolovoza i u rujnu pripremali na put za Afriku, a ustvari početkom kolovoza obilježavamo početak kasnije košnje. Naime, ptici kosac je za gniježđenje i za podizanje mladih potrebna visoka trava na poplavnim područjima kao što je naša rijeka Odra“, pojasnila je ravnateljica Javne ustanove Martina Glasnović.

Ptica kosac u opasnosti

Ugroženost za pticu kosac predstavlja prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja, ispaša i krivolov.

„U suradnji s lovačkim društvima i domaćim stanovništvom želja nam je da pokušamo zajedno dodatne već sada zaraštene površine dovesti u stanje livada košanica pa da se barem svakih nekoliko godina kosi, kako bi se populacija kosca proširila“, napominje Glasnović.

Posjetitelji će u subotu moći voziti konjskim zapregama uz rijeku Odru i iz prve ruke doznati kako su nekada kosili naši stari i brižno pazili na pernate kosce.