Prijava

Vaša prijava

Nagrada Albatros odlazi u Split


Dobitnica Književne nagrade “Albatros” za 2018. godinu je Ružica Gašperov iz Splita. Nagrađena je za svoju zbirku priče “Gubitnici”.

Odluka je to tročlanog povjerenstva u sastavu: Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić, afirmiranih književnika i dobrih poznavatelja književnosti.

“Gubitnici” govore o takozvanim malim i običnim ljudima u “žrvnju života”. Ružica Gašperov objavljivala je svoje književne pokušaje u časopisima i na portalima, no ovo će joj biti i prva knjiga.

Nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine za autore iz Hrvatske i dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, uključujući i dijalekte. U obzir za nagradu dolaze sve književne vrste, a mogu se prijaviti autori koji nisu članovi profesionalnih književnih udruga (Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca). Cilj je poticaj neafirmiranih autora. Kontinuitet Nagrade i velik broj nagrađenih knjiga (ovo je jubilarno 25. djelo koje se nagrađuje) svjedoči da se radi o nagradi koja je zaživjela. Pogled na dosad objavljene knjige pokazuje raznovrsnost i književno bogatstvo.