Prijava

Vaša prijava

U župnoj crkvi svete Anastazije počelo 43. izdanje Samoborske glazbene jeseni


Fantastičnim nastupom gitarskog ansambla Guitarrismo u župnoj crkvi svete Anastazije počelo je 43. izdanje Samoborske glazbene jeseni, koja će do 30. rujna svaki dan nuditi nove glazbene užitke uz vrhunske glazbenike iz Hrvatske i inozemstva na ukupno 13 koncerata, uz tradicionalna natjecanja: 15. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 7. izdanje Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note.

Samoborsku glazbenu jesen otvorila je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, istaknuvši kako je ovaj festival prepoznatljiv brend, jasnog identiteta, ne samo za Samobor i kontinentalnu Hrvatsku već i za cjelokupnu hrvatsku kulturnu scenu.

„Raznolik sadržaj visoke kvalitete koji ujedinjuje različite naraštaje hrvatskih i inozemnih glazbenika različite interpretacijske poetike i estetike te širok vremenski raspon glazbenog stvaranja svjedoči o promišljenoj i brižno planiranoj, prepoznatljivoj strukturi iza koje stoji predani rad organizatora ovog festivala“, rekla je Iva Hraste Sočo.

Za svoj samoborski nastup, u izravnom prijenosu na HTV3, Guitarrismo su odabrali repertoar sastavljen od djela Antonia Vivaldija (Koncert za četiri violine i gudače u h-molu, RV 580 i Largo iz Koncerta za violinu i orkestar u f-molu, op. 8, RV 297, Zima), Manuela de Falle, (Izbor iz baleta El Sombrero de tres Picos), Astora Piazzolle (Invierno Porteño i Buenos Aires Hora Cero, La Muerte del Ángel) Ive Josipovića (Drmeš za Pendereckog), Gorana Tudora, (Bašamar za osam gitara), Paula Belinattija (Jongo za dvije gitare) i Luigija Boccherinija (Fandango iz Kvarteta za gitaru i gudače u D-duru, G. 448). U dodatku su publiku nagradili obradom Mancinijevog Pink Panthera.

Zanimljivo da ovaj fascinantni gitaristički sastav, koji se javnosti prvi put predstavio ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama, ima i nekoliko snažnih poveznica sa Samoborom i festivalom – naime svi su članovi ansambla bivši studenti profesora Darka Petrinjaka iz Samobora, Petrit Çeku bio je laureat Natjecanja Ferdo Livadić, a skladba Ive Josipovića koju su izveli u večerašnjem programu napisana je svojedobno za gradski tamburaški orkestar.

Program 43. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se danas od 17 sati u Glazbenoj školi, kada će nastupiti pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić i udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni).