Prijava

Vaša prijava

Terry Fox Run okupio više od 5000 sudionika


Poznatu međunarodnu akciju Terry Fox Run, koja je u proteklih 18 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, danas je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica na zagrebačkom Jarunu podržalo više od 5000 građana. Znak za početak trke dao je pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš.

Humanitarna akcija održana je 38. put u svijetu i 19. u Hrvatskoj. Cilj trke je prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti. Dosad je prikupljeno više od 6.300.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen i u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković za daljnje istraživanje raka.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.