Prijava

Vaša prijava

Naučite tajni jezik tekstila i kako napraviti turopoljsku podgutnicu


Nakon promocije monografije „Srce Turopolja“ u Starom gradu Lukavcu i svečanog otvorenja izložbe „Neverbalna komunikacija tradicijske odjeće“ u Muzeju Turopolja, sutra će se u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u sklopu manifestacije Dani europske baštine održati nekoliko zanimljivih događanja.

Točno u podne u Središnjem odjelu za odrasle počinje predavanje Katarine Bušić, više kustosice iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, pod nazivom „Tajni jezik tekstila“. Doznajte koje sve poruke u sebi sadrži odjeća koju nosimo ili ona koju su nosili naši preci, kako je ta odjeća nastajala i koje značenje ima danas te kako se odjećom, i nekad i sad, označavaju značajne životne prekretnice.

U Dječjem odjelu s početkom u 13 sati održat će se radionica za djecu koja će mališane naučiti izraditi, odnosno sašiti i ukrasiti turopoljsku podgutnicu, tradicionalni muški ukras oko vrata i preteču današnje kravate.

I prvi ovojesenski Četrti četrtek – radionica razmjene vještina – bit će u znaku Dana europske baštine, a Etno udruga Kurilovec s početkom u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle održat će radionicu izrade grbeža – najstarijeg tradicionalnog veza Turopolja. Druženje će biti u znaku igle i konca s domaćim grubo tkanim platnom, nekada najčešćim dostupnim materijalom, koji možete naučiti ukrasiti starinskim vezom.