Prijava

Vaša prijava

Evo zašto ne radi displej na mjernoj stanici za praćenje kvalitete zraka


Mjerna stanica za praćenje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dio je mreže stanica putem kojih Hrvatski državni hidrometeorološki zavod prati stanje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj. Gorička mjerna stanica ima i displej na kojem je moguće prikazati izmjerene vrijednosti, ali kako smo saznali on već neko vrijeme ne radi. Odgovor zašto je tome tako potražili smo u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

„Ministarstvo je kad je započela izgradnja državne mreže na nekim postajama, odnosno kontejnerima postavila displeje. Oni su na početku bili spojeni na osobna računala koja su se nalazila u kontejneru, a koja su putem aplikacije slala podatke na displeje. No, počeli su se pojavljivati problemi kako u softveru tako i hardveru. U ovom trenutku u državnoj mreži imamo samo dvije stanice koje imaju prikazivanje mjerenja na displejima, Zagreb 1 na Vukovarskoj ulici, a druga je Slavonski Brod 2“, objasnio nam je Domagoj Mihajlović iz Sektora za kvalitetu DHMZ-a.

Kako kaže naš sugovornik, mjerna stanica je u vlasništvu Grada Velike Gorice i dana je na korištenje DHMZ-u do izgradnje mjerne postaje Zagreb 4. Zavod u ovom trenutku koristi samo uređaje za mjerenje koncentracije ozona i dušikovog dioksida.

„Mi smo prošle godine servisirali stanicu u Velikoj Gorici i uveli novi sustav za prijenos podataka. Koristimo data logger sustav koji podatke šalje direktno na server smješten u Velikoj Britaniji, s kojeg mi kasnije vučemo podatke i arhiviramo u naše baze te ih prosljeđujemo prema Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. Teško bi bilo tehnički riješiti prikazivanje mjerenja na displeju, jer prikupljene informacije ne nalaze se više na računalu unutar kontejnera“, objasnio nam je Domagoj Mihajlović iz Sektora za kvalitetu DHMZ-a.

No, do dijela izmjerenih podatka se ipak može doći. Na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u realnom vremenu možete pratiti vrijednosti dušikovog dioksida, lebdećih čestica i ozona u Velikoj Gorici.