Prijava

Vaša prijava

Gorički gimnazijalci učili osnove glagoljice


Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica i ove godine održana je Lektiraonica, odnosno Glagoljaonica na kojoj su gorički gimnazijalci čitali stariju hrvatsku književnost i upoznali se s glagoljicom.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Jako nam je zanimljivo. Dosta smo naučili o glagoljici i samom starom pismu. Voljela bih naučiti pisati glagoljicu ili bar naučiti neke njezine osnove. Mislim da bi to trebali više obrađivati na satu hrvatskog jezika, iako nam profesorica Cundeković puno govori o tome“ rekla nam je gimnazijalka Leonarda.

Učenici Gimnazije Velika Gorica imali su priliku pročitati prvi hrvatski bonton „Regule roditelov i drugeh starešeh i Regule dvorjanstva“ Jurja Muliha, ali i druge stare tekstove, koji svojim humorom plijene i danas.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Danas smo s učenicima porazgovarali o djelima naše stare hrvatske književne baštine i zašto u današnje vrijeme čitati jednog Marulića ili Držića. Osim toga, učenici su imali priliku na glagoljici ispisati najvažnije poruke i aforizme s našeg današnjeg susreta. Iako im je to pismo malo egzotično i naporno, uspjeli su zapamtiti dio slova“, objasnila nam je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Dubravka Cundeković.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kako su mladi reagirali na stare tekstove, a naročito na arhaični jezik kojim se u njima govori upitali smo organizatoricu i voditeljicu Ivanu Grubačević iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

„Ponešto im je bio neprohodan, moram priznati, ali naši gimnazijalci nisu dopustili da ih to spriječi da uhvate tematsku bit djela, koja se kroz godine i povijest ne mijenja. Ono što je u njima ljudima bilo bitno nekad, bitno im je i danas. Tako da tematski tekstovi im nisu toliko teški, jedino je potrebno malo se potruditi i probiti se kroz taj arhaični jezik“, istaknula je Grubačević.

23.10.2018 Velika Gorica – Lektiraonica. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Materijal nastao na radionici bit će izložen u knjižnici, ali virtualno na mrežnim stranicama ove ustanove.

Galerija fotografija