Prijava

Vaša prijava

Anđeoski glas među anđelima: Preminula je Sandra Kulier…


Na prvu njezino ime možda neće zazvučati do kraja poznato, jer ona nikad nije ni pokušavala biti dio bio kakvog “mainstreama”, ali iza Sandre Kulier ostaju velika djela. I priče koje govore da nas je napustila jedna posebna žena, osoba osebujnog duha i bogatoga glazbenog opusa. Borila se s bolešću već neko vrijeme, ovog ljeta bila je i na operaciji, ali ništa je nije moglo slomiti, uništiti taj njezin čuveni duh.

“Dobro se osjećam i rekla sam da ću riknuti ili na pozornici ili na nogama. Bilo je pjevača koji su na pozornici odapeli. To je baš lijepo, uzmeš zrak i… Divota, usred pjesme. Prije tri godine moj kolega je pjevao na zabavi i baš kad je pjevao ‘hajde, mala, dođi u moju sobu, imat ćemo privatan baaal’, otišao je. Žena ga gleda iz publike, odjednom se ljudi okupili. Ali ja joj kažem, pa vesna, on je otišao sretan. Kad bih mogla birati, onda bih voljela otići tako”, govorila je Sandra Kulier ovog ljeta u razgovoru za portal mirovina.hr.

“Recept za udvaranje”, “Živim svoj život” i “Uzmi me za ruku/ Jutro života” njezini su hitovi koji su se vrtjeli radijskim eterima krajem osamdesetih i devedesetih, ali karijeru joj je u prvom redu obilježio mjuzikl “Jalta, Jalta”, u kojem je nastupila više od 200 puta. Važan dio njezina opusa veže se uz domovinski rat, budući da je riječ o pjevačici s najviše zahvalnica zbog pjevanja na ratištima. I tu se brojka vrti oko 200.

“Bila sam ‘predpjevačica’ Miši Kovaču, Kići Slabincu, a četiri puta po tri mjeseca provela sam na turnejama u Rusiji. Imala sam turneje sa Šerfezijem, Novim Fosilima… Uvijek su im trebale mlade, vrckave pjevačice da skakuću sa strane. Kao i dečkima na frontu. Mene su zvali jer sam ih dobro zabavljala”, govorila je Sandra dok je vrtjela film svoje karijere.

Unatoč važnim pjevačkim uspjesima, Sandra Kulier nije živjela glamurozan život. Daleko od toga. Do novca je u umjetnosti uvijek bilo teško doći, pa je neko vrijeme čak i čistila, prala… I o tome je pričala bez imalo gorčine, svjesna da svatko piše svoju priču. Usporedno je i odgajala mlade pjevače u Velikoj Gorici, vodila različite zborove, družila se s prijateljima… Između ostalih i s Goranom Beusom Richembergom, koji se od nje oprostio emotivnim statusom na Facebooku:

“Otišla je Sandra Kulier. Živjela je glazbu čitav svoj život, isprva kao solo pjevačica zabavne glazbe i prateći vokal mnogim poznatijim pjevačima, dva desetljeća kao članica zbora kazališta Komedija, a posljednjih 15-ak godina i kao voditeljica više pjevačkih zborova u Velikoj Gorici. Zbogom, draga prijateljice. Hvala ti na potpori i povjerenju, ustrajnom zagovaranju i veselju koje smo dijelili. Počivala u miru.”