Prijava

Vaša prijava

Centar za socijalnu skrb: Sve je manje udomitelja, a potrebe su sve veće


Udomiteljstvo u Velikoj Gorici ima dugu tradiciju, ono je započelo 1984.godine. Deset godina kasnije, Centar za socijalnu skrb Velika Gorica pokrenuo je susret s udomiteljskim obiteljima koji se održao do dan danas. Na tradicionalnom druženju, razmjenjuju se iskustva, ali se raspravlja i o važnim aktualnim temama vezanim uz udomiteljstvo. “Na području Velike Gorice broj udomiteljskih obitelji je u opadanju! Trenutno ih ima 35, a s ostalim obiteljima iz cijele Hrvatske ta brojka ide i do 80 obitelji koje trenutno skrbe o 80 odraslih štićenika te 15-tero djece, spomenula je ravnateljica Centra Vesna Grospić.

08.11.2018. – Velika Gorica – Centar za socijalnu skrb organizirao druženje s udomiteljskim obiteljima – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Na nagovor, svojih tada maloljetnih kćeri, prije 27 godina udomiteljicom je postala gospođa Mara Bucina iz Drnka. U tom periodu, toplinu obiteljskog doma, pružila je čak 30-tero djece. Mnogi su danas već odrasli ljudi koji su zasnovali svoje obitelji, no uvijek se vraćaju tamo gdje su odrasli, priča nam Mara. Kaže, kako je predivan osjećaj biti udomitelj. “Kada ste nekome potrebni i znate da ste mu sve, kada vidite da ta osoba uspije u životu, nema veće nagrade od toga”. Iako je već sada u godinama kada prema zakonu i propisima gospođa Mara više neće moći širiti i pružati ljubav brojnoj djeci, poziva sve na ovaj plemeniti poziv.

Potreba je mnogo, dodaje ravnateljica Grospić i ističe kako je vid zbrinjavanja udomiteljske obitelji puno bolji, pogotovo za djecu, jer se njime simulira prava obitelj i uči ih se kako treba živjeti u jednoj manjoj sredini. To je intencija i na razini države, sve više se ide na deinstitucionalizaciju kako bi što manje osoba bilo smješteno u ustanovama.

08.11.2018. – Velika Gorica – Centar za socijalnu skrb organizirao druženje s udomiteljskim obiteljima – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

“Cilj ovoga danas je da se popularizira udomiteljstvo, jer smo svi svjesni da postoje velike potrebe i da udomiteljskih obitelji nema dovoljno. Često puta se, kada nekoga treba hitno zbrinuti, pokaže to kao veliki problem. Apeliram na sve one koji imaju mogućnosti da se prijave, pokažu svoje veliko srce i postanu udomiteljska obitelj, istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak.

“Grad Velika Gorica prepoznao je vrijednost koje ovakav oblik skrbi pruža te podržava provedbu ovog programa, kao i programa udruga koje djeluju na području grada, a koji promoviraju udomiteljstvo te se bave predmetnom problematikom, rekao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec te zahvalio svima koji u obiteljskoj atmosferi udomljuju djecu, mlade i odrasle u potrebi.

Susret je bio prilika i da se podjeli priznanje onima koji već deset godina pružaju ljubav i skrbe o onima kojima je to najpotrebnije. Priznanja su otišla u ruke Mirjane Ivoš, Đurđice Šalković i Anici Špekuljak.