Prijava

Vaša prijava

Afrika i Mičevec brane Goricu u ‘ulici pjesnika’


Ovo nam je najvažnija utakmica polusezone!, riječi su kojima je trener Gorice Sergej Jakirović najavio ogled Gorice i Rudeša u 14. kolu HNL-a, čiji je početak zakazan za petak u 18 sati, s Kranjčevićevom ulicom kao mjestom radnje.

I možda će to na prvu zazvučati kao klasična nogometna “pila naopako”, oruđe koje treneri vole koristiti uoči utakmica u kojima njihova momčad ima ulogu favorita, Jakirović ovoga puta misli ozbiljno. Doduše, svaka sljedeća utakmica za Goričane je najvažnija u prvoj prvoligaškoj sezoni, tako treba razmišljati, tako u klubu i razmišljaju, ali Rudeš je sasvim nova vrsta izazova. Rijetko se Gorica u prvoligaškom društvu imala priliku postaviti kao izraziti favorit, a sad je na našim nogometašima da dokažu kako su spremni i na takvu vrstu izazova.

– Mi ne bježimo od uloge favorita, ali mobilizacija je maksimalna, svjesni smo da nećemo ništa napraviti ako ne budemo na našoj najvišoj razini, bez obzira na sve probleme koje Rudeš ima – ističe trener Jakirović.

I doista, Rudeš ima puno više problema nego bodova (samo dva u 13 kola!), ali problema ima i Gorica. Zbog onog crvenog kartona protiv Hajduka neće biti kapetana Igora Čagalja, a zbog ozljede šake ni njegova partnera iz središnjice obrane Aleksandra Jovičića.

– Da, na njih dvojicu ne možemo računati, ali bit će to prilika za Oboabonu i Mora da pokažu što mogu – otkrio je Jakirović koji će dvojac ovoga puta držati goričku obranu.

Godfrey Oboabona došao je kao posljednje, nominalno i najveće pojačanje ove sezone, no zasad još traži svoje mjesto pod suncem. I dosad je češće bio na klupi nego na terenu, što se baš i nije očekivalo u trenucima kad je ugovor potpisivao nigerijski reprezentativac s više od 40 nastupa u zelenom dresu.

– Sretan sam i zadovoljan zbog načina kako momčad igra, ali svojim igrama ne mogu biti zadovoljan. Jednostavno moram biti puno bolji i učinit ću sve da tako i bude – kazao je Oboabona, koji je vrlo dobro odradio drugo poluvrijeme protiv Hajduka, nakon što je Čagalj isključen.

Nigerijcu Oboabonu sekundirat će Ganac Nasiru Moro (22), branič koji je stigao u klub na mala vrata, nekako tih, bez pompoznih najava, ali vrlo brzo je pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Igrao je protiv Slaven Belupa u Koprivnici, u tih 90 minuta Gorica je pobijedila bez primljenoga gola (1-0), što znači da je Moro položio taj test. Prema svemu viđenom dosad, ne treba sumnjati da će slično biti i u petak predvečer.

Uz njih dvojicu, na desnoj strani goričke obrane bit će još jedan Nigerijac. Musa Muhammed već je standardni član prvih 11, također reprezentativac Nigerije, pa sve govori da gorička obrana u ovakvom izdanju, ako ništa drugo, barem neće imati problema s komunikacijom. Oboabona, Moro i Muhammed dio su društva od šestorice goričkih Afrikanaca, puno se druže i izvan terena, pa ne bi smjelo biti poteškoća ni na terenu. Pogotovo ako svoje prema naprijed napravi još jedan sin crnog kontinenta, Iyayi Atiemwen zvani Beli…

Da cijela priča pod radnim nazivom “Afrika brani Goricu” dobije i domaći štih, pobrinut će se čovjek s lijevog boka, Matija Špičić. Njegov dom je Mičevec, domaći je dečko, jedan od onih koji u ovoj internacionalnoj momčadi daju turopoljsku notu. Kombinacija je u svakom slučaju zanimljiva, kad bi zadnju linije Gorice gledali kroz gradove i mjesta iz kojih dolaze, izgledalo bi ovako nekako – desno Kano, u sredini Ondo i Accra, a lijevo Mičevec!

A kad smo već kod Afrikanaca, Farouk Miya, gorički Uganđanin, prema svemu sudeći će propustiti i ovu utakmicu. Muči ga peta, pokušao je vratiti se u trening pa se opet ozlijedio, tako da su šanse za njegov nastup prilično male. A sve zbog udarca kojeg je dobio u Zaprešiću. Koji, usput rečeno, sudac nije vidio kao faul?!