Prijava

Vaša prijava

VIDEO U Veliku Goricu stiglo 3 760 doza cjepiva protiv gripe


Počela je akcija besplatnog cijepljena protiv gripe. Pravo na besplatno cijepljenje imaju osobe koje boluju od kroničnih bolesti bez obzira na dob, osobe starije od 65 godina i zdravstveni radnici. Zagrebačka županija dobila je 21 960 doza cjepiva, a za goričko područje osigurano je 3 760 doza.

Gripa se od obične prehlade razlikuje po tome što se pojavljuje naglo i jačeg je intenziteta pa oboljeli vrlo brzo završi u bolesničkoj postelji.

– To je bolest koju morate preležati i morate mirovati. Takvu osobu treba izolirati od okoline, jer se na takav način sprječava širenje bolesti. Samo jedan oboljeli od gripe može zaraziti 12 zdravih ljudi. To se relativno brzo širi i gripa je vrlo infektivna bolest – rekla nam je Gordana Pajan Lehpaner iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Kakva je interes građana za cijepljenje, provjerili smo u ambulanti doktora Stjepana Zagorca u Črnkovcu.

– Koliko ja primjećujem manji je odziv. Pretpostavljam da je to zbog negativne kampanje koja se vodila protiv cijepljenja. Statistika pokazuje da se puno bolje cijepiti, nego čekati gripu. Ovdje prije svega mislim na kronične bolesnike ili one starije, kod kojih je imunološki sustav već oslabljen i kod kojih takva bolest kao što je gripa može izazvati ozbiljne komplikacije – istaknuo je naš sugovornik.