Prijava

Vaša prijava

Sve tajne glagoljice otkrili i prije desetog rođendana


Radoznala dječica u čudu su gledala u sva ta neobična slova, likove i oblike, ali samo na kratko. Učenici trećeg razreda iz Osnovne škole Nikole Hribara došli su u prostor Knjižnice Velika Gorica kako bi doznali o čemu je tu riječ, a u tome su im pomogli knjižničari Mihaela Cajner Petrinec i Matija Katulić. Povod je činjenica što je upravo u tijeku Mjesec hrvatske knjige, a glagoljica je uvijek dovoljno misteriozna da bi bila zaimljiva i najmlađima.

– Uz kraće izlaganje o glagoljici, u praktičnom dijelu djeca su izrađivala bookmarkere s motivima i slovima glagoljice te vježbala pisanje i odgonetavanje slova i riječi – kažu iz knjižnice.

Riječ je, dakle, o djeci koja imaju osam, najviše devet godina, no očito nikad nije prerano da bi se naučilo nešto o povijesti našega pisma i jezika. Pa su djeca tako doznala da je glagoljica staroslavensko pismo koje nastalo sredinom 9. stoljeća, a u ovim se krajevima zadržalo sve do 19. stoljeća, iako ju je već tristotinjak godina ranije počela potiskivati latinica. No nju su djeca već potpuno savladala, pa zašto se ne pozabaviti malo i glagoljicom…