Prijava

Vaša prijava

Bez javnog prijevoza u 21. stoljeću: Mještani Lijevih Štefanki prepušteni sami sebi


Zbog ukidanja autobusne linije Velika Gorica – Lijevi Štefanki stanovnici ovog naselja, smještenog uz samu rijeku Kupu, ostali su prometno odsječeni od Velike Gorice i Zagreba. Najbliža linija javnog prijevoza dolazi do Žužić Brda, udaljenog 6,5 kilometara od Lijevih Štefanki. Autobusni prijevoznik Autoturist d.o.o. od ove autobusne linije odustao je zbog njezine financijske neisplativosti. Komentar ovog problema zatražili smo od načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića.

„Mi smo odmah nakon najave ukidanja linije u svibnju sazvali nekoliko koordinacija na kojima smo donijeli odluku o poduzimanju mjera da se spriječi takva situacija. Osobno sam kontaktirao gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i zamolio da ZET produži liniju koja vozi do Kravarščice u Lijeve Štefanke, koji se nalaze 6,5 kilometara dalje. No, ništa se po tom pitanju nije poduzelo“, rekao je načelnik Škrinjarić.

Kako kaže, ljudi ne mogu javnim prijevozom do posla, djeca u školu, a studenti na fakultet. Stanovnici su prepušteni sami sebi. Do Žužić Brda i najbliže ZET-ove linije dolaze automobilima, traktorima ili pješke, snalaze se kako znaju i umiju.

„To nije dobro. Odlučio sam napisati pismo premijeru Plenkoviću i obavijestiti ga o ovim nedaćama te zamoliti za pomoć. Budući da je linija 311 koja bi vozila od Lijevih Štefanki do Zagreba ZET-ova linija, odnosno međužupanijska linija, za nju je nadležno resorno ministarstvo. Nadam se da će ova inicijativa koju su započeli nezadovoljni građani imati sretan završetak