Prijava

Vaša prijava

Pet tisuća tona soli spremno za led i snijeg na županijskim cestama


Iako vremenske prilike ne izgledaju da će uskoro pasti snijeg i da će trebati čistiti prometnice, Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za nadolazeću zimu. Za održavanje 1 272 kilometara županijskih i lokalnih cesta zadužena je Županijska uprava za ceste, koja je osigurala 29 vozila s ralicama i posipačima, freza za snijeg te pet tisuća tona soli i jednako toliko ‘kubika’ sipine. Sve to koštat će otprilike 14,2 milijuna kuna.

– Sav posao vodit će se putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti, koji se nalaze u Goričici, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Okujama, Samoboru, Vrbovcu i Zaprešiću. Također na području županije nalazi se i 370 km državnih cesta, a za njihovo održavanje osigurano 4950 tona soli te 1500 m³ sipine – rekao je Zoran Kordić iz Hrvatskih cesta.

– Centralno mjesto dežurstva je u Goričici, radit će 0-24, a sve jedinice opremljene su GPS uređajima. Također, vozači će biti dostupni na mobitele kako bi, u bilo koje doba, pravovremeno reagirali i djelovali – ističe Jurica Krleža, direktor Županijskih cesta.

– Mi ne možemo spriječiti da na cesti ima snijega i leda, stoga vozači obavezno moraju imati zimsku opremu i sukladno uvjetima prilagoditi vožnju – apelira Zdenko Majzec, ravnatelj ŽUC-a.

Inače, Županijske ceste ove godine ulažu više od 15,6 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme. „Radi se o zasigurno najvećem planskom ulaganju u mehanizaciju, vozila i opremu otkad je ovo Društvo osnovano prije 20 godina. Očekivanja su da će se na ovaj način Društvo bolje tržišno pozicionirati te da će se smanjiti troškovi održavanja stare i dotrajale opreme“, rekao je ovom prigodom župan Stjepan Kožić.

– Potrošnju materijala smo planirali na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju koja će bitno olakšati rad naše službe – rekao je direktor Krleža te dodao da je dio nove opreme već u upotrebi, dok će preostala oprema, za koju je pri završetku postupak javne nabave, stići uskoro.