Prijava

Vaša prijava

Svi mogu sudjelovati u raspravi: Kako sačuvati turopoljski dijalekt?


Kao i svakog tjedna, i ovoga će četvrtka Ogranak Matice Hrvatske Velike Gorice imati “Matičin četvrtak”, na kojem će se raspravljati o temi koja je posljednja dva, tri desetljeća gotovo postala problem. Rastom i razvojem Velike Gorice i okolnih mjesta sve se više počeo gubiti izvorni turopoljski govor, prepoznatljivi dijalekt koji je jedno od obilježja ovoga kraja, pa su u Matici odlučili pozabaviti se tim pitanjem.

“Ovom se raspravom želi potaknuti šire građanstvo da više razmišlja o potrebi očuvanja turopoljskoga dijalekta te da, bilo pojedinci, bilo institucije, daju svoje prijedloge i razmišljanja. Najveći problem je promjena mišljenja o nečemu što je zanemareno i poniženo do nečega što je izuzetno vrijedno”, navedeno je u pozivu goričkog Ogranka.

Sve skupa počinje u četvrtak u 19 sati u Muzeju Turopolja, moderator će biti predsjednik goričke Matice Stjepan Rendulić, a svi zainteresirani za ovu temu su dobrodošli na raspravu kojom bi se moglo doći do raznih zaključaka. Podsjećamo, prošle godine je Ministarstvo kulture dodijelilo turopoljskom dijalektu status nematerijalnog dobra.

“Turopoljski dijalekt vrlo je specifičan dio kajkavskog narječja i hrvatskog jezika. Karakterizira ga u prvom redu vrlo važna i specifična prozodijska pojava u okviru kajkavskog narječja u razvoju ne samo kajkavske i hrvatske već i općeslavenske akcentuacije. Uz jezične karakteristike koje su zajedničke svim kajkavskim govorima ima i neke svoje specifičnosti čime se turopoljski dijalekt, čiji najstariji pisani trag potječe iz Čunčićeva lista iz 1521. godine, izdvaja među drugim kajkavskim dijalektima”, stajalo je u obrazloženju odluke.