Prijava

Vaša prijava

Prijedlog kandidata za dodjelu javnih priznanja izazvao polemiku


Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog kandidata za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice. Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja pristiglo je 27 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba, a ono je donijelo konačni prijedlog od 16 kandidata.

Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo dobit će Đurđa Havdić i dr. Ivan Jurkin, Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića Stjepan Rendulić, Nenad Črnko i Krešimir Starčević, Nagradu Grada Velike Gorice „Krčka vrata” GSG Velika Gorica, Boris Rozić i Mateja Mesić, Nagradu Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog Miroslav Drljača i Stjepan Lucić, Nagradu Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica” Turopoljski banderij, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice, Plesni klub Megablast i Marcelo Brozović, a Nagradu Grada Velike Gorice „Turopoljsko srce“ Kaja Gmaz i Sandra Toplek Ban.

13.12.2016. Velika Gorica – Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

No, ova točka Dnevnog reda nije prošla bez polemike. Naime, Peri Josipoviću je zasmetala nominacija GSG-a Velika Gorica za nagradu „Krčka vrata”.

– GSG je gradsko komunalno poduzeće koje u ime Grada ima obavezu, ono to ne radi dobrovoljno i za to je plaćeno, prikupljati sredstva i baviti se svojom djelatnošću. Mislim da nije korektno da u prvi plan guramo GSG na uštrb drugih predloženih sugrađanki i sugrađana, koji su dali veliki doprinos razvoju i očuvanju kulture, tradicije, povijesti i znanosti, a za to nisu primali nikakvu materijalnu naknadu. O zadovoljstvu građana uslugama GSG-a neću ovdje špekulirati, ali mislim da nije moralno ni časno da on bude na popisu laureata – rekao je Josipović.

Pero Josipović

Iskoristio je priliku i upozorio na mogućnost sukoba interesa vezanog za dodjelu Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića gradskom vijećniku Nenadu Črnku. Sporno mu je bilo to da Črnko kao vijećnik sudjeluje u odlučivanju o donošenju odluke o laureatima, među koje je i sam nominiran.

– Ja ne tvrdim i ne kažem da vi niste zaslužili nagradu vašim angažmanom, ali mislim da to nije korektno prema ostalim našim predloženim sugrađankama i sugrađanima. Želim zaštiti kolegu Črnka od bilo kakvih prigovora da je on kao gradski vijećnik dobio nagradu i duboko sam uvjeren da njemu ova nagrada uopće nije trebala – dodao je Josipović.

Klub SDP-a podržao je sve prijedloge, a ispred kluba Damir Šimunić je objasnio i zašto.

– Malo smo bili skeptični po pitanju GSG-a, ali smo se vodili činjenicom da je to bio prijedlog šest predstavnika stanara, koji su ispred tisuću stana predložili GSG za nagradu. Je li to orkestrirano, mi nismo tu da sudimo – objasnio je Šimunić.

Damir Šimunić

Potpredsjednik Gradskog vijeća podržao je kandidaturu svoga kolege gradskog vijećnika.

– Jedan od prvih koje bih ja podržao s ove liste upravo je gospodin Nenad Črnko, koji je napravio sportsko čudo. On kao predsjednik kluba ne prima nikakvu naknadu za posao, koji obavlja 24 sata na dan. Ja sam ga upozorio kako je zapostavio svoju firmu, kako bi radio u interesu Nogometnog kluba Gorica, koji je ušao u prvu ligu i ostvaruje fenomenalne rezultate. S obzirom na to da sam jedan od njegovih bližih suradnika u klubu, znam koliko doprinosi i kako radi u tom klubu – istaknuo je Šimunić.

Neven Karas

Kolegu vijećnika podržao je i predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, koji je istaknuo kako je HNK-a Gorica napravila sportsko čudo i kako će se teško biti ponoviti ovakav uspjeh.

– Inzistirali smo na tome da kolega Črnko prihvati kandidaturu, iako smo i mi imali sličnu dilemu kao kolega Josipović. No, on je najviše obilježio sportski život Grada Velike Gorice u protekloj godini i zato smo to aklamacijom podržali na povjerenstvu – pojasnio je Karas.

Nenad Črnko

Za prijedlog kandidata kojima će povodom Dana grada biti uručena  javna priznanja Grada Velike Gorice glasalo je 19 vijećnika, dok ih je petoro bilo suzdržano. Vijećnicima se ispred izabranih laureata obratio vijećnik Črnko.

– Nije prvi put da sam predložen za priznanje. Već treću godinu zaredom sam nominiran, do sada sam odbijao te kandidature, a i ove godine bio sam protiv. Radim u sportu već gotovo 40 godina. Da radim ovaj posao zbog nagrada, ne bih ga radio niti jedan dan. Ovo priznanje posvećujem svojoj obitelji, jer ona najviše trpi, a onda svim mojim prijateljima i suradnicima bez kojih ovakav rezultat ne bi bio moguć. U ovakvim situacijama stvari ne treba gledati politički, jer spominjanje sukoba interesa definitivno je politička konotacija. Po tome se nitko iz Gradskog vijeća ne bi trebao baviti društvenim radom – proučio je Črnko.