Prijava

Vaša prijava

‘Kada se osoba s invaliditetom suoči s nemogućnošću ekonomskog opstanka, situacija postaje krajnje poražavajuća’


Jučer je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U Velikoj Gorici 5800 osoba ima neki oblik invaliditeta. Kako bi se poboljšali uvjeti i kvaliteta života ovog dijela stanovnika, Grad Velika Gorica proveo je dvije strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom, a u pripremi je i treća. Kako je zadovoljan provedbama strategija i stanjem po pitanju prava osoba s invaliditetom upitali smo Darka Matića, predsjednika Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

– 2003. godine u listopadu je otvoren prvi pješački prijelaz sa zvučnom signalizacijom, a tijekom posljednjih deset godina podigli smo visoko ljestvicu poštivanja prava osoba s invaliditetom. Grad je što se tiče arhitektonskih barijera postao pristupačan i dostupan osobama s invaliditetom. Osjeća se jedna sinergija Grada, na čelu s gradonačelnikom i osoba s invaliditetom. Velika Gorica jedini je grad u Zagrebačkoj županiji koji ima takve dokumente, koje ima povjerenstvo za osobe s invaliditetom – rekao nam je Matić.

Treća strategija za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice morat će dati i odgovor na jedan važan problem, a to je zapošljavanje. Jer pravo na rad jedno je od osnovnih ljudskih prava i izrazito je važno osobe s invaliditetom izvući iz njihovih domova te ih uključiti u njihovu društvenu okolinu.

– Ja sam s 39. godina otišao u invalidsku mirovinu. Kad sam bio u naponu životne i radne energije, bio sam primoran zbog invaliditeta to učiniti. Tada nije bilo zakonom propisane rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao što imamo danas. Kada se osoba s invaliditetom suoči i s nemogućnošću ekonomskog opstanka, situacija postaje krajnje poražavajuća. To je proces na kojem u narednom periodu trebamo jako raditi. Vjerujem da postoje i predrasude među gospodarstvenicima o kvaliteti radnika među ovom populacijom, ali postoji niz tehničkih pomagala koja omogućavaju osobama s invaliditetom da budu produktivni i doprinesu razvoju poslovnih subjekata u kojima su zaposleni – objasnio je naš sugovornik.

U sklopu tjedna osoba s invaliditetom u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Barišić susreo se sa svojim sugrađanima koji imaju invaliditet.

– Osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama, već s istim potrebama kao i svi ostali građani, samo što neke od njih mogu ostvariti na drugačiji način. Kakvo smo društvo i kakav smo grad dokazujemo upravo našim odnosom prema njima – proučio je Barišić.

U ovom tjednu čeka nas niz zanimljivih događanja. Danas u 18 sati Djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica u Pučkom otvorenom učilištu odigrat će predstavu pod nazivom Gradu s ljubavlju.

U srijedu u 19 sati u Gradskoj knjižnici Kruno Šafranić predstavit će svoju knjigu Invazija Puteljkovih neprijatelja, a u 20 sati u Clubu 100 nastupit će TS Harmonija.

O vršnjačkoj potpori kao obliku intervencije kod djece s teškoćama u razvoju govorit će Kristina Bašić, sveučilišni specijalist rane intervencije. Predavanje će se održati u četvrtak u Gradsko vijećnici od 12 sati.

Na V. memorijalu osoba s invaliditetom Marijan Dobrinić, snage će odmjeriti boćari. Natjecanje će se održati u subotu od 7 do 15 sati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Nikole Hribara. Za one željne duhovne okrijepe u Crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u 20,15 sati održat će se misa.