Prijava

Vaša prijava

Njezin roman opjevao je Jacques, a sad je stigla i nagrada Slavka Kolara


Na natječaj za kratku priču satiru Slavko Kolar 2018. došlo je 69 radova, tematski različitih priča iz svih krajeva Hrvatske, te nekoliko iz inozemstva – Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. U toj je konkurenciji isplivalo troje najboljih. Peteročlano povjerenstvo prvu nagradu dodijelilo je Renati Srečić za priču “Nagradna igra”, druga nagrada pripala je Antoniju Deviću za priču pod naslovom “Trgovački putnik”, dok je treća pripala našoj Nadi Mihoković-Kumrić za njezinu priču “Tri gospodara”.

Natječaj za kratku priču satiru Slavko Kolar svake godine organizira Gradska knjižnica Slavka Kolara u Čazmi, a svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada održana je u subotu (1. prosinca) u Čazmi. Priču “Tri gospodara” možete u cijelosti pročitati OVDJE.

Nada Mihoković-Kumrić rođena je 1951. u Novigradu Podravskom, gimnaziju je završila u Koprivnici. nakon čega je diplomirala na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, a zatim i magistrirala pretkliničku eksperimentalnu farmakologiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Međutim, pisanje je oduvijek bilo prva ljubav ove goričke spisateljice.

Počela je pisati već u osnovnoj školi, surađivala je u dječjim listovima i na radiju, a od 1984. objavljuje prozu na radiju, u časopisima i dječjim listovima. Ostavila je trag i u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika, a u svemu tome ni nagrade joj nisu nikakva nepoznanica.

Dobila je drugu nagradu za dječju priču na natječaju “Vesele sveske” 1988. godine, treću nagradu  za igrokaz na natječaju “Modre Laste” ste godine, ali i prvu nagradu za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine. Prva knjiga “Lastin rep” dobila je nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman u 1995. godini. Autorica je desetak romana i zbirki priča za djecu, mladež i odrasle.

Posebno zanimljiv detalj je vezan uz roman “Prilagođeni”, koji je preveden je na engleski jezik pod naslovom “The Adjusted”. Prema tom je romanu Jacques Houdek skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom… Dostupni su Nadini radovi i u digitalnom formatu, osim “Prilagođenih”, tu je i roman “Vjetar kroz kosu”.