Prijava

Vaša prijava

Jeste za malo goričke povijesti? Dr. Dubravica predstavlja novu knjigu…


U gradu punom došljaka – ljudi koji su u posljednjih nekoliko desetljeća došli ovdje i više ili manje uspješno postali Goričani, Turopoljci – relativno je malo prilika usmenom predajom čuti ponešto o gradskoj povijesti. I zato je svaka prilika da se dozna ponešto o Velikoj Gorici nekad itekako vrijedna za svakog ljubitelja povijesti. A prilike seotvara u utorak, kad će svoju novu knjigu predstaviti prof. dr. sc. Branko Dubravica.

Rođen je 1950. u Stankovcima, u zadarskom zaleđu, ali još 1981. godine došao je u Veliku Goricu. To je ta priča, o došljaku u ovaj grad koji se tijekom godina pretvori u pravoga Goričanina. I Turopoljca. Već je imao radova o povijesti Velike Gorice i Turopolja, iz raznih kuteva, a sad je pronašao novi kut. Povod za objavu ove monografije je Dan Grada, kao i 23. obljetnica povratka ‘samostalnosti’ Velike Gorice, a u njoj je studiozno ispričan politički i teritorijalni ustroj našega grada od 19. stoljeća do danas. Mijenjala je Gorica u međuvremenu svoj status – bila je i kotar, i općina, i mjesni odbor, a od 1995. i grad. Upravo tom razdoblju, između 1990. i 1995. godine, posvećena je posebna pozornost u ovoj knjizi, tom rastanku sa Zagrebom.

Tekstove će čitati Mia Krajcar, pjevat će kvartet Angeline, bit će tu i recenzentica knjige dr. Agneza Szabo… Prognoza kaže – očekuje nas zabavna večer za ljubitelje gradske povijesti.


Večer matematike