Prijava

Vaša prijava

‘Volio bih da nam Beli ostane, ali znam da i klub mora od nečega živjeti…’


Godina za pamćenje na “planetu HNK Gorica” ide prema svome kraju, ostalo je još samo 90 minuta. S druge strane će u petak od 18 sati biti Lokomotiva, momčad koja je iz Velike Gorice u 9. kolu otišla sa sva tri boda (0-3).

– Raspoloženje je dobro, četvrti je dan od utakmice s Osijekom… Analizirali smo gdje smo griješili, svjesni smo da su odlučila dva detalja, dvaput smo zaspali, jednom kod penala, drugi put kod prekida. Unatoč tome, zadovoljan sam kako smo igrali, jer nakon Dinama smo i s Osijekom do posljednje sekunde igrali egal utakmicu, što je za mene fantastična spoznaja. Izrasli smo u ozbiljnu momčad i vjerujem da s najavljena tri ili četiri pojačanja, s kojima smo već u razgovorima, možemo zadržati ovu razinu, a možda i napasti nešto više – rekao je Sergej Jakirović u najavi utakmice u kojoj će morati pronaći zamjene za neke standardne igrače.

– Imamo problema u veznom redu, Marina i Suk neće igrati zbog kartona. Već četiri dana kombiniram što i kako napraviti, jer to su nam dva jako važna igrača. Suk je posljednje tri utakmice odigrao jako dobro, Marina je oduzeo valjda najviše lopti u cijeloj ligi, dobio najviše duela… Ali dobro, nadam se da će momci koji će uskočiti u njihove kopačke dati sve od sebe, pa kako bude. Naravno da želimo završiti polusezonu pozitivno, jednako kao što smo željeli pozitivno završiti i ove posljednje tri utakmice. Nažalost, nije se dogodilo, ali napravit ćemo sve što možemo da ovaj put bude tako – istaknuo je Jakirović.

Nema u redovima Gorice razloga za dramu i negativnost, bez obzira na tri vezana poraza. Svjestan je toga i trener…

– Rekao sam već, kako god završila ta utakmica, mi smo već dosad napravili jako puno u ovoj godini. Tu mislim i na nas u stožeru i u momčadi, ali i na upravu kluba, na bivšeg trenera Preleca… Razgovaram sa svim kolegama i vidim da nas jako ozbiljno shvaćaju, da nas analiziraju, a to nam sve nosi dodatnu odgovornost u onome što nas čeka. To je odgovornost prema klubu, prema našim navijačima, koji nas prate i sve se više identificiraju s klubom, ali i prema nama samima.

Detalj koji povezuje posljednja tri poraza svakako su prekidi. U svakoj od tih utakmica Gorica je primala golove iz tih situacija, nakon kornera ili slobodnih udaraca.

– U zadnja tri kola ispostavilo se da je to problem, ali ja bih dodao i da smo zadnji gol iz prekida prije toga primili u trećem kolu protiv Intera. I ja o tome razmišljam, radimo na tome, ali radimo mi na svakom elementu igre. Prekidi su po meni pitanje koncentracije. Točno se zna gdje tko mora stajati, koga pokrivati, ali vidjeli smo i kod analize Osijekovih golova da je kod ovog drugog Maloča samo na dijelić sekunde ispustio Grgića iz vida. I bilo je dovoljno da nas kazne. Kažem, sve je to stvar volje i odgovornosti, nadam se da se neće ponavljati. Iako, teško je to predvidjeti, koliko god se pripremao. Događa se, pogreške su sastavni dio nogometa – svjestan je Jakir.

Pamti trener jako dobro gorički poraz od “lokosa”, tad je bio pod suspenzijom.

– Da, možemo ovo smatrati i prilikom za revanš… Glavna promjena je to što ću ovaj put i ja biti na klupi. U toj prvoj utakmici sam bio puno mirniji, ali svejedno sam gore na tribini napravio valjda pet kilometara – kazao je trener, koji je s kolegom iz Lokomotive u jako dobrim odnosima, čak i prijateljskim.

– Goran Tomić radi jako dobar posao, a ja mislim da smo mi vrlo slične momčadi. I mi i oni tri mjeseca smo išli uzlaznom putanjom, moralo je doći i do malog pada. Nemamo širinu, dođu i kartoni i ozljede, ispadneš iz ritma, a poslije se u njega teško vratiti. Sad se priča da mi imamo tri poraza u nizu, broji se otkad Lokomotiva nikoga nije pobijedila, ali za sve to postoje razlozi. S Istrom smo, unatoč izostancima, trebali biti bolji, ali na prikazano protiv Dinama i Osijeka možemo biti ponosni. Nisam trener koji slavi poraze, protiv koga god igrali, ali kad vidiš da te momčad slijedi, moraš biti zadovoljan.

Pomalo neobično, ali Gorici će i drugi put zaredom suditi Splićanin Gabrilo. Njegovom izvedbom protiv Rijeke navijači baš i nisu bili oduševljeni, a sad ga evo opet…

– Izgleda da nama gospodin Gabrilo voli suditi, da se lijepo osjeća u našem društvu… Osobno imam jako dobro mišljenje o svim našim sucima, ne mislim da itko išta radi namjerno, a on je jako dobar sudac, vjerujem da će to dobro odraditi. A na nama je da na terenu napravimo svoje – miče Jakirović fokus sa suđenja.

Kraj je godine, vrijeme za analizu učinjenog, pa je i Sergej odabrao svoje omiljene utakmice na klupi Gorice:

– Hajduk pa Rijeka! Na Poljudu smo pokazali da se znamo izvući iz crne rupe nakon infarktnog poraza od Intera kolo prije, da smo karakterni, da smo postali momčad. Rijeka mi je draga jer smo se nakon svega što se događalo u prvom poluvremenu smogli snage vratiti se i preokrenuti. To mi je pokazalo da smo momčad.

Odmah nakon Lokomotive kreće odmor, zimska pauza, a okupljanje je već 5. siječnja, kad kreću pripreme.

– Znamo okviran plan. Budući da otvaramo prvenstvo 2. veljače na Rujevici, plan je otići negdje u Istru tjedan dana prije, vjerojatno u Medulin. Vremenske prilike tamo omogućit će nam da odradimo tu finalnu pripremu za proljeće, a sve prije toga odradit ćemo doma.

Najavljeni su već više puta i dolasci nekih pojačanja, na tome se intenzivno radi.

U razgovorima s Nikom zaključili smo da nam trebaju pojačanja u svakoj liniji, iako znamo da su želje jedno, a realnost zna biti drukčija. Puno igrača nam se i nudi preko raznih agencija i menadžera, što je sasvim normalno, no još ćemo vidjeti što ćemo odlučiti. Ne želim da se igrače dovodi reda radi, trebaju nam samo prava pojačanja. Mi i sad imamo strane igrače koji nisu bolji od domaćih, a svi koji dolaze moraju biti barem 30 posto bolji od ovih koji su tu.

Hoće li to biti stranci ili domaći igrači, zapravo i nije posebno važno, puno je važnije da su kvalitetni. Međutim, igrači iz inozemstva imaju jednu veliku prednost…

– U razgovorima smo i sa strancima, i sa domaćim igračima, ali nevjerojatno mi je da su domaći i duplo skuplji od stranaca! To mi je fascinantno i ne mogu si nikako objasniti. Kad vide kako stojimo na tablici, krenu lupati nezamislive cifre, a to je meni pokazatelj da se razmišlja samo o novcu. No to je tržište, svodi se na ponudu i potražnju – svjestan je Jakir.

Bit će, naravno, i odlazaka. Dio igrača nije pokazao da ima kvalitetu za Goricu, a dio ih je pokazao i da je klasa iznad ostalih. Primjerice, Iyayi Belive Atiemwen.

– Beli je jedan od najboljih igrača lige, vidim to i po glasovanju kapetana, da ga jako cijene. Pokazao je sve na terenu, a što će se događati… Ima ljudi koji o tome odlučuju. Ja bih volio da ostane, ali svjestan sam i da klub mora od nečega živjeti – racionalan je Jakirović.

Bit će ove zime bitno lakše dovesti igrače…

– Sad je Gorica postala atraktivnija sredina i zato mislim da ćemo imati slatke brige u prijelaznom roku. Na ljeto su igrači mislili ‘što ću dolaziti i boriti se za ostanak’, a sad je to ipak bitno drukčije – zaključio je trener.