Prijava

Vaša prijava

Tri desetljeća uspjeha: Štefica Facko-Vrban primila nagradu u Saboru


Mjesto radnje bio je Hrvatski sabor, što je dalo posebnu težinu i naglasilo važnost cijelog događaja, a razlog okupljanja te je srijede, 12. prosinca, bila svečana dodjela Nagrade Ivan Filipović za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2017. godinu. Bio je to i povod da svi mi u Velikoj Gorici i okolici, a pogotovo stanovnici Pokupskog, budu ponosni. Naime, u području osnovnog školstva godišnju Nagradu Ivan Filipović dobila je i Štefica Facko-Vrban, ravnateljica OŠ Pokupsko.

Uz svaku nagradu išlo je i detaljno obrazloženje zašto je dobitnik baš ta osoba. U slučaju naše Štefice tu se itekako imalo što reći, a mi tekst obrazloženja prenosimo u cjelosti:

“Štefica Facko Vrban rođena je 1962. godine u Velikoj Gorici. Diplomirani je pedagog i radi kao ravnateljica Osnovne škole Pokupsko već punih trideset godina. Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i stečenog zvanja diplomiranog pedagoga, počinje raditi na mjestu stručne suradnice pedagoginje u Dječjem centru Galženica u Velikoj Gorici, a zatim u Dječjem vrtiću Krijesnice u Krajiškoj ulici u Zagrebu. U Osnovnoj školi Pokupsko zaposlila se na pola radnog vremena 1987. godine, kao stručna suradnica pedagoginja, te je uz te poslove još obavljala poslove razrednika, predavala kemiju, geografiju i vodila Podmladak Crvenog križa.

Na mjestu ravnateljice OŠ Pokupsko radi od 1998. godine, a uz tu dužnost obavljala je i poslove stručne suradnice pedagoginje. Štefica Facko Vrban bila je voditeljica stručnog vijeća ravnatelja za Grad Veliku Goricu i Općine Pokupsko, Kravarsko i Orle, a također i članica Upravnog vijeća Hrvatske zajednice osnovnih škola. Bila je sudac porotnik u Županijskom sudu za mladež u četverogodišnjem mandatu (2003. – 2007.).

Učiteljica Štefica Facko Vrban voditeljica je Županijskoga stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Zagrebačke županije i tajnica HUROŠ-a, Ogranka Zagrebačke županije, od samog osnivanja do danas. Tijekom svog rada kontinuirano se stručno usavršava, a svoje znanje nesebično dijeli sa svojim suradnicima, učenicima i studentima te ih provodi u praksi. Kreatorica je niza preventivnih programa koji se provode u školi u cilju smanjivanja neprihvatljivog ponašanja među učenicima.

Bila je organizator mnogobrojnih natjecanja i smotri (matematika, smotra Lidrano, geografija), inicijator je stvaranja školskog lista Lajdica. Organizirala je nekoliko akcija za pomoć u suradnji s Crvenim križem i Caritasom. Veliki je njezin doprinos povećanju ekološke svijesti, a dokaz tome je i prva nagrada u Bruxellesu za korištenje sredstava za obnovljive izvore energije. Vrlo uspješno promovira kvalitetu hrvatskog školstva međunarodnom suradnjom (najintenzivnije s Republikom Slovačkom), brine se o kulturnom životu mjesta i posebnu pažnju i napore ulaže u očuvanje kulturne i povijesne baštine kraja.

Njezin je veliki doprinos u obnovi ratom razrušenog mjesta. Prije početka samog Domovinskog rata u Pokupskom, organizirala je nastavu za učenike s područja Banovine, vodila je brigu o školovanju učenika za vrijeme rata, a s prvim sigurnim uvjetima poticala je roditelje i učenike na povratak u Pokupsko. Sudjelovala je u obnovi školskih objekata, također je pomagala i lokalnoj zajednici u prikupljanju sredstava za obnovu (likovne kolonije, koncerti i sl.).

Uspostavila je suradnju s udrugama i ljudima diljem svijeta kako bi se osigurala sredstva i druge potrepštine za normalan nastavak života škole, učitelja i ostalih mještana. Osim rada u školi, ravnateljica je aktivna u lokalnoj zajednici i u prosvjetnim krugovima izvan škole.

Sve navedeno govori o stručnim i ljudskim kompetencijama gospođe Štefice Facko Vrban, čije je djelovanje ostavilo i ostavlja trajan trag i pozitivne promjene u školi i sredini u kojoj djeluje.”

Nakon svega navedenog, ne može se dodati ništa osim: Bravo, ravnateljice!