Prijava

Vaša prijava

‘Nećemo dozvoliti da suradnja s PPD Zagrebom zakoči goričke rukometaše’


Teška je polusezona iza rukometaša Gorice, ali istovremeno i neobično važna za povijest kluba. U nju se smjestio onaj natjecateljski dio priče, u kojem nikako nije funkcioniralo na terenu, no to je i trenutak koji bi mogao okrenuti stvari naglavačke. Naime, HRK Gorica od ove je jeseni uspostavila suradnju s PPD Zagrebom, najvećim rukometnim klubom na ovim prostorima, jedinim prvakom Hrvatske otkad postaji naša samostalna država…

Došla su odmah trojica igrača, golman Ivan Vekić, pivot Antonio Ljubić i vanjski igrač Zvonimir Rudolf Šafranko, a došao je i trener iz PPD Zagreba. Njegovo ime je Andrija Nikolić, godinama je bio pomoćnik nekim poznatim i važnim trenerima, a sad se upustio u jednu sasvim drukčiju stvarnost.

– Je, drukčiji je osjećaj, naravno, pogotovo zato što sam posljednjih godina bio pomoćnik trenerima seniorske momčadi PPD Zagreba, a prije toga i bjeloruskog Meškova pune dvije godine. Između ostalih, surađivao sam s Veselinom Vujovićem i Željkom Babićem, s kojim sam i ostao u odličnim odnosima. Od njega sam puno naučio, ako uspoređujemo tu dvojicu trenera, Babić mi puno više odgovara po karakteru i načinu rada. Čujemo se često, razgovaramo o rukometu, izmjenjujemo mišljenja… Tako da bivši izbornik Babić jako dobro zna sve što se događa u Gorici – kaže Nikolić sa smiješkom pa nastavlja:

– Kažem, došao sam iz svijeta potpunog profesionalizma, a u Gorici to baš i nije tako. Mislim to u smislu da dio igrača radi ili studira, pa je i teže okupljati ih na treninzima… A ja dolazim iz svijeta u kojem je normalno da se trenira dvaput dnevno, da igrači mogu biti potpuno posvećeni rukometu. Međutim, spreman sam na izazov i vjerujem da ćemo uspjeti!

Situacija na tablici trenutno je takva da pod “uspjeti” trener Nikolić, koji je na klupi Gorice zamijenio legendu kluba Hrvoja Pekeru, zapravo misli – izboriti ostanak. Goričani su ove jeseni odigrali 12 utakmica, a izgubili su ih deset. Imaju samo jednu pobjedu, jedan remi i ukupno tri boda. Sve skupa dovoljno je samo za posljednje mjesto na tablici Premijer lige.

– Momčad je dobra, svi ovi igrači koje imam na raspolaganju žele raditi i napredovati, ali činjenica je da nismo u bajnoj situaciji. Međutim, uvjeren sam da još ništa nije izgubljeno, daleko od toga. Puno je bodova u igri, puno utakmica, i vjerujem da s kvalitetom koju imamo u igračkom kadru možemo značajno napredovati – rekao je Nikolić.

Dosad je vodio tri utakmice, u sve tri Gorica je upisala poraze, ali trener tvrdi kako vidi pomake.

– Apsolutno, iako smo doživjeli tri poraza, jasno je da smo napravili previše pogrešaka koje se ne smiju raditi i za to smo platili cijenu. Ali nisam zabrinut, nema razloga za dramu, još imamo sasvim dovoljno šansi da ostanemo u ligi. Evo, za početak mogu obećati da će Gorica u nastavku sezone sigurno biti bolja nego dosad! Pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti – govori Nikolić.

Budućnost će pokazati i što će Gorici donijeti suradnja s PPD Zagrebom. Odmah su se, naravno, pojavile priče kako to nije dobro za gorički rukomet, kako će taj projekt upropastiti domaće mlade igrače, kako će sve propasti… Znate već kako to ide na ovim prostorima.

– Ništa od toga sigurno se neće dogoditi! Ni u kojem slučaju nije opcija da u Goricu dođe 15 igrača iz Zagreba, jer ovo je prije svega gorički klub, u kojem se moraju razvijati gorički rukometaši. Kad sam došao, na treninzima je znalo biti i po 30 igrača, što nisu uvjeti u kojima se može normalno raditi. Smanjili smo broj igrača, ali odmah smo odlučili priključiti nekoliko mladih domaćih igrača prvoj momčadi – istaknuo je Nikolić, pa poželio dodati još nešto:

– Smetaju me ti napisi po medijima i komentari kojima se osporava cijela ova priča. Pa u Sesvetama ove sezone igraju četiri Zagrebova igrača na posudbi, a u Gorici su trojica! I nitko ne govori da su Sesvete nekakva druga momčad Zagreba, dok su za nas to odmah počeli govoriti. Ponavljam, to nema veze s istinom, nije takva ideja, razlika je jedino u tome što je Gorica prva koja je u tu suradnju ušla javno, transparentno.

Još poneko pojačanje iz Zagreba možda dođe već ove zime.

– E, to ne znam. Čelnici klubova dogovaraju takve detalje, a ja mogu samo reći da vjerujem kako ova momčad, u ovom sastavu, ima dovoljno kvalitete da ostane u ligi – zaključio je Andrija Nikolić.

Pripreme za nastavak sezone kreću 3. siječnja, prva utakmica na rasporedu je 2. veljače. Kreće surova borba za ostanak, ali s gomilom optimizma…