Prijava

Vaša prijava

Goričanin je ‘kralj gljiva’: Od našeg atomskog skloništa sve do Emirata


Petar Alebić (33) završio je velikogoričku gimnaziju, zatim i Ekonomski fakultet, da bi 2009. godine odlučio da želi pokrenuti svoj biznis. Smišljao je gdje i kako pronaći svoje mjesto na tržištu, krenuti u biznis u kojem početno ulaganje ne bi bilo preveliko, a na kraju je završio na – gljivama. Danas je vlasnik tvrtke Ljekovite gljive d.o.o., ima i laboratorij u Zagrebu, na Pešćenici, a posao ide sve bolje.

– Iako širenje ide sporo, imam se čemu nadati. Samo do kolovoza 2018. promet mi je bio kao 2016. i 2017. godine zajedno – rekao je Petar za 24sata.

Sasvim konkretno, naš ambiciozni sugrađanin bavi se laboratorijskim uzgojem, proizvodnjom, preradom i prodajom sušenog micelija iz tri ljekovite, medicinski ispitane gljive, Shiitake, Rieshi i Cordyceps.

– Počeo sam 2009. u goričkom atomskom skloništu, uzgajao sam Shiitake na piljevini, no sve je promijenio odlazak u SAD na jednomjesečnu edukaciju 2013. godine. Bio sam u Aloha Medicinals i fasciniralo me što rade. Već sam tu počeo razmišljati kako da prekopiram njihov model. Naučio sam što je i kako izgleda laboratorijska proizvodnja pripravaka od ljekovitih gljiva kao dodatka prehrani – kazao je Petar.

Kad je doznao da Amerikanci 80 posto svojih proizvoda plasiraju u Kinu, shvatio sam da to može biti dobar biznis. Danas se njegova linija ljekovitih pripravaka dr. Fungus prodaje u ljekarnama i trgovina zdrave prehrane, a u travnju prošle godine sklopio je i posao s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što mu je otvorilo priliku i za ulazak na kinesko, ali i francusko tržište. Od Gorice, preko Pešćenice, pa sve do Abu Dhabija, sutra možda i Pariza i Pekinga…

– Noći i noći proveo sam proučavajući literaturu, danju sam ishodio dozvole, obilazio zavode i plaćao testiranja po 3000 kuna, no krenulo je – zadovoljno konstatira Petar, dodavši kako je jedini u Hrvatskoj koji se bavi ovakvim načinom uzgoja i obrade ovih gljiva.

Danas u svojoj banci kultura ima 30 vrsta gljiva, a uskoro će u prodaju ići i kava s Crodycepsom.

– Ne proizvodim je, samo donosim sirovinu. Neke stvari koje su u planu još ne smijem otkrivati, ali prostora za širenje ima. Kad nisam u laboratoriju, lutam po šumama te sa psima Kali (4) i Njuškom (1,5) tražim tartufe. Zato sam, uz ljekovitu liniju, pokrenuo i gurmansku liniju baziranu na crnom i bijelom tartufu – kazao je Petar za 24sata.


HOK Gorica najljepša priča u protekloj godini

Čitateljski klub naše škole predstavlja knjigu