Prijava

Vaša prijava

KOLUMNA ‘Ako naši žele napraviti nešto veliko, golmani moraju raditi čuda’


Utakmicom protiv Islanda (petak, 18 sati) hrvatska rukometna reprezentacija otvorit će nastup na Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj. Tijekom cijelog turnira aktualnosti s prvenstva u svojim će kolumnama obrađivati Hrvoje Pekera, dugogodišnji igrač, a zatim i trener HRK Gorice. Ukratko, institucija goričkog rukometa piše o najboljem što hrvatski rukomet može ponuditi… Uživajte!

Hrvatska je u nekim predviđanjima uoči Svjetskog prvenstva, koje počinje danas ogledom s Islandom, postavljena na sedmo mjesto na listi favorita, ali rekao bih da nam ta startna pozicija, bez puno opterećenja, i bolje odgovara. Dolazimo na prvenstvo s dosta igrača koji još nemaju značajnih nastupa na velikim natjecanjima (Šipić, Mandić, Vida, Jaganjac…), pa smo možda zbog toga malo podcijenjeni, ali nadam se da će se dečki dokazati na prvenstvu i pokazati da se hrvatski rukomet ponovno može smjestiti među najbolje na svijetu. Ti mladi igrači trebaju biti novi val i novi impuls reprezentaciji čiji su nositelji Duvnjak, Cindrić, Štrlek, Horvat…

Hrvoje Pekera već je više od dva desetljeća igrač, trener i tajnik u HRK Gorici

Površni pratitelji rukometa dio naših mlađih igrača ne poznaju dovoljno, a osobno mislim da bi od svih njih najugodnije iznenađenje mogao biti pivot Marin Šipić, igrač našičkog Nexea. Igra sjajan rukomet u napadu i vjerujem da će pokazati jako puno, jednako kao i Halil Jaganjac, koji se treba nametnuti na lijevom vanjskom.
Obrana bi nam mogla predstavljati problem, jer čini mi se da tu još ima puno toga za posložiti. Pogotovo s najjačom napadačkom postavom, u kojoj su Štrlek, Duvnjak, Cindrić, Stepančić, Horvat i Kozina (Šipić). U tim ćemo situacijamam trebati raditi zamjene obrana-napad, čime bismo mogli izgubiti polukontru i lagane golove.

Domagoj Duvnjak je i dalje, unatoč svim problemima s ozljedama, apsolutno naše prvo ime, nositelj naše igre, pogotovo zato što može jako dobro odigrati i “prednjeg” u obrani 5-1. Vjerujem da ću mu biti lakše nego prijašnjih godina jer će ga Cindrić dobrim dijelom rasteretiti u napadu, no napadački će nam nedostajati Marko Mamić, koji se razvija u izvrsnog lijevog vanjskog, ali zbog ozljede mora propustiti Svjetsko prvenstvo.

Uz sve to, uvjeren sam da će nam za neki veliki rezutat na ovom turniru golmani Stevanović i Šego morati biti iznadprosječni, da ne kažem da će morati raditi čuda… Naravno, i obrana im u tome mora pomoći, no siguran sam da će Lino Červar svojim iskustvom pronaći nove ideje i sa svojim pomoćnicima dovesti do toga da pokažemo svoju pravu vrijednost u sljedećih 20-ak dana, koliko će SP trajati. I na kojem će glavni favoriti biti Francuska i Španjolska te dva domaćina, Danska i Njemačka.

A što se Hrvatske tiče, ova prva utakmica protiv Islanda je ključna. Za prolazak u drugi dio natjecanja, ali i za bodove koje ćemo u njega prenijeti. Island je došao na prvenstvo bez 39-godišnjega Gudjona Valura Sigurdssona, njihova legendarnog lijevog krila, koji turnir propušta zbog ozljede. Nositelj igre im je Aron Pálmarsson i on će predstavljati najveću opasnost po vrata hrvatske reprezentacije, a tu je i cijeli niz vrlo živahnih i opasnih mladih igrača, s kojima će mnogi imati problema. Sve u svemu, Island je iznimno neugodan protivnik za prvu utakmicu, čak bih rekao da su šanse ovdje podjednake, no treba vjerovati našima. Ajmo, Hrvatska!