Prijava

Vaša prijava

Udarnice školovale Kineskinje: Visoke su i snažne, ali još moraju učiti…


Jedna obična nedjelja, neobično sunčana, okupila je u Gradskoj sportskoj dvorani mlade rukometašice. Naše cure, igračice Udarnika, zatim djevojke iz Samobora, ali i iz – Pekinga. Igrao se turnir u sklopu državnog prvenstva za kadetkinje, peta runda, a Selekcija Kine bila je tu kako bi učila. Naime, u sklopu suradnje zagrebačkog i pekinškog sveučilišta te Središnjeg državnog ureda za sport s njihovim kineskim kolegama, mladi kineski sportaši dolaze u Hrvatsku na školovanje, u sklopu kojega ih se uključuje u naše prvenstvo. Igraju izvan konkurencije i donose nešto novo u život mladih hrvatskih rukometašica. Koje su, primjerice, prvi put igrale s protivnicama s kojima se gotovo nemoguće sporazumijeti. Mlade Kineskinje, osim rukometa, uče i engleski, ali zasad se čini da im baš i ne ide najbolje… Kompletna komunikacija tako ide preko trenera, Vladimira Gašparca, koji, naravno, ne govori kineski.

– Go, go, go… – viče tako trener, a djevojke viču svoje, pokušavajući valjda malo preplašiti protivnice još nečim osim konstitucijom, po kojoj su Kineskinje čak i dominantne u odnosu na vršnjakinje iz Hrvatske, i sve nekako funkcionira.

U prvoj utakmici turnira susrele su se djevojke iz Udarnika i Kineskinje, a završilo je sigurnom i uvjerljivom pobjedom (26-18) naše ekipe. Kad se vrate kući, gošće iz Kine možda će nekome pričati o Gabrijeli Skrbin, koja im je zabila sedam golova, od čega šest iz sedmeraca, a možda će spomenuti i Eriku Štefanić, koja je svih šest svojih golova zabila iz igre… Nisu loše ni Kineskinje, vidi se da rade i napreduju, ipak imaju dva treninga svakog dana, a najviše je pokazala djevojka s brojem 9, ime joj je Xinyi Ding i postigla je šest golova. Četiri je dodala Xingyu Wang, po dva Jiayao He, Yuxin Hou i Yang Yang, što samo po sebi i nisu imena koja će vam previše značiti u životu, ali barem je nama zabavno kroz ovako egzotična imena izvještavati s kadetskom turnira rukometašica…

Puno važnije ove je nedjelje bilo što će Udarnik napraviti protiv Samobora, koji je Selekciju Kine pobijedio 18-16 u drugoj utakmici dana. I napravile su “udarnice” sve što je bilo potrebno, pobijedile 25-18 i izborile sljedeću fazu. Opet je sjajna bila Gabrijela Skrbin, postigla je devet golova, a pratile su je Marija Perković s pet, Karla Brakus s četiri, Doris Katalinić i Lucija Lovrić s po tri… Vodile su igračice trenera Saše Vučića i deset razlike, što znači da pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Sljedeći krug državnog prvenstva, ovoga puta nešto manje egzotičan, na rasporedu je već sljedeće nedjelje turnir na kojem će, uz Udarnik, sudjelovati Lokomotiva i Sesvete. Na završnicu državnog prvenstva idu samo četiri ekipe i bit će pravo čudo uspije li se Udarnik ugurati u to društvo, no već i ovo što su dosad napravile zaslužuje sve čestitke našim mladim rukometašicama.


Gostujuće predavanje stručnjaka iz područja kvalitete