Prijava

Vaša prijava

U spomen na oca goričke odbojke: ‘Deda je bio poseban, sanjar i dobričina’


Priča o Antunu Azeniću, legendarnom Dedi, priča je o ljubavi, o strasti, o životu posvećenom sportu kroz koji su odrastale brojne djevojčice u ovome gradu. Deda, otac bivše reprezentativke Snježane, udane Ušić, krajem 90-ih je osnovao Azenu, doveo u klub proslavljenog trenera Vladimira Jankovića Bracu i krenuo raditi s djevojčicama. Vrlo brzo su se plodovi toga rada i vidjeli, Azena je odjurila prema vrhu i ugrabila poziciju drugog najboljeg kluba u Hrvatskoj, odmah do u to vrijeme nedodirljive Mladosti. Uz njegovu unuku Sennu Ušić, tu slavnu generaciju činile su i Diana Reščić, Ines Rendulić, Bernarda Buđa, Una Bogović, Petra Burić, Katarina Brnada… Ta ekipa je u godinama koje su slijedile igrala finale prvenstva i Kupa, a dio te generacije okrunio se i kadetskih zlatom na EP-u u dresu reprezentacije.

Danas je Azena, nažalost, na niskim granama. Godinama je propadala i urušavala se, a pokušaji da se klub slavne prošlosti spasi traju i dalje. Nažalost, u ovoj fazi Azena, primjerice, nema mlađekadetsku ekipu koja bi sudjelovala na memorijalu koji nosi ime osnivača kluba. I koji organizira ekipa iz HOK Gorice, kluba kojeg vode bivše igračice Azene. Katarina Brnada danas se preziva Ćosić, Diana Reščić postala je Breko, ali ni nakon toliko godina nisu popustile emocije prema Dedi.

– On je bio izuzetan, osebujan čovjek. Imao je vrlo interesantan karakter, ali bio je velika dobričina, sanjar, čovjek koji je jako puno dao sportu u Velikoj Gorici. Kad smo mi bili djeca, on i njegova supruga, baka Marija, bili su na gotovo svim treninzima, a to dovoljno govori koliko je volio odbojku i koliko se davao u sve to. Baš zato smo Diana i ja prije tri godine i pokrenule inicijativu da napravimo jedan ovakav turnir, da se i na taj način prisjetimo čovjeka kojeg bez ikakvih dvojbi možemo nazvati ocem velikogoričke odbojke – kaže Katarina Ćosić u iščekivanju trećeg izdanja njihova memorijalnog turnira.

– Deda je uvijek posebnu pažnju posvećivao mlađim dobnim kategorijama, puno je ulagao u razvoj mladih odbojkašica, i zato smo napravili turnir za mlađe kadetkinje. Voljeli bismo da na njemu nastupa i Azena, ali ona nažalost nema tu ekipu u svom omladinskom pogonu. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti – istaknula je Katarina, koja se veseli i susretu sa prijateljicama iz sportskih dana.

– Osim što se odigra turnir, sjajno je i što se na jednome mjestu uspijemo okupiti sve mi koje smo odrastale kroz Dedinu Azenu. Ima nas na svim stranama, pa je ovo jedinstvena prilika da se malo vidimo, družimo…

Marija Azenić na prošlogodišnjem turniru, u društvu Brace Jankovića, Katarine Ćosić, Diane Breko, unuke Senne… Foto: David Jolić/cityportal.hr

U četvrtak, 23. siječnja, obilježit ćemo 14. obljetnicu Dedine smrti, a turnir će se igrati tri dana poslije. Osim HOK Gorice, na njemu će nastupati i zagrebački klubovi Mladost, Olimpik, Medveščak i Dinamo, kao i ŽOK Vrbovec. Imena preostalih dviju ekipe bit će poznata kroz dan ili dva, čim stigne konačna potvrda. Zasad je poznato samo da će se, uz bivše igračice i mlade nade, te nedjelje u Gradskoj sportskoj dvorani okupiti i brojna velika trenerska imena, ljudi iz svijeta hrvatskog i velikogoričkog sporta, prijatelji kluba, ljubitelji odbojke… Sve u svemu, sportski festival kakav čovjek poput Dede i zaslužuje.

Prošle godine nagrade je dodijelila baka Marija, Dedina supruga, a prve godine to je učinila njegova kći Snježana. Nažalost, ni ona više nije s nama, Snješka je preminula u proljeće prošle godine i ostavila iza sebe sasvim dovoljno razloga da se jednog dana napraviti turnir i njoj u čast.

 


O B A V I J E S T - PREDŠKOLA U 2. POLUGODIŠTU ŠK.GOD. 2018./2019.

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike