Prijava

Vaša prijava

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a i za srednjoškolce


Osim za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i za sve učenice i učenike srednjih škola. Akcija cijepljenja počinje 1. siječnja, a trajat će, ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do 1. srpnja. Cijepljenje je besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu, a za tu namjenu nabavljeno devetvalentno cjepivo.

Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome i najčešće prolazi unutar dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti. No kod nekih osoba infekcija HPV-om može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te se može javiti i rak. Virus može izazvati karcinom vrata maternice, rodnice i stidnice kod žena te karcinom muškog spolnog uda, kao i karcinom čmara i grla kod muškaraca i žena.

Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice. Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 350 žena, a preko 100 ih umre. Više od 99 posto slučajeva karcinoma cerviksa je posljedica infekcije onkogenim tipovima HPV-a.

Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije započinjanja spolne aktivnosti. Iako je poželjno cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporučuje i onima koji su spolno aktivni, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.