Prijava

Vaša prijava

Nezaposlenost u padu: Nikad nije bilo manje Velikogoričana bez posla!


Registrirana nezaposlenost prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nastavlja pozitivni trend te se približava troznamenkastom broju za područje Velike Gorice i okolnih općina – Kravarskog, Pokupskog i Orla. To bi ujedno bilo i prvi put otkada se vodi statistika da broj prijavljenih osoba na burzi rada padne ispod tisuću.

Statistički podaci u najnovijem izvještaju HZZ-a, za prosinac 2018. godine, pokazuju broj nezaposlenih od 1010, što je za 400 osoba manje u odnosu na prethodnu godinu, te čak četiri puta manje nego prije pet godina. Zabrinjavajući je postotak nezaposlenih mladih, do 30 godina starosti, koji iznosi 31,4%. Fakultetski obrazovanih je oko 200 na burzi rada, a zanimljiv podatak je i da se broj nezaposlenih bez ikakvog obrazovanja prepolovio u godinu dana. Tom padu pridonijele su politike zapošljavanja u čijem su fokusu ranjive skupine, a kojima je glavni cilj promicanje socijalne uključenosti.

Polovica nezaposlenih na burzu prijavljena je zbog prestanka radnog odnosa kod prijašnjeg poslodavca, a iz redovnog školovanja na burzu se mjesečno prijavi stotinjak osoba, pa tako četvrtinu nezaposlenih čine oni bez dana radnog staža. Za one koji traže posao na burzi i žele raditi u Velikoj Gorici ili za goričkog poslodavca, najviše se traže građevinski radnici različitih profila – od zidara i keramičara do pomoćnih radnika. Nazire se i veća  potražnja za vozačima i radnicima u dostavi, prodavačima te radnicima na održavanju automobila. Od obrtničkih zanimanja traže se frizeri i električari. Na vratima burze rada u ovom trenutku oglašena je potreba za 150 radnika za područje rada u Velikoj Gorici.

Ono što bi nezaposlenima moglo biti korisno, ukoliko se služe računalom i koriste sustav E-Građani, jest opcija na web stranici HZZ-a, gdje mogu učitati svoj životopis, koji će potom biti dostupan potencijalnim poslodavcima i tako olakšati pronalaženje posla.