Prijava

Vaša prijava

Novim regionalnim ustrojem Gorica će se odvojiti od Zagreba i – profitirati


NUTS 2 je prostorna statistička jedinica koja se odnosi na regije iznad 800 tisuća stanovnika, a koristi se prije svega za prikupljanje i obradu usporedivih statističkih podataka. Bitna je njihova adekvatna podjela, jer o istoj ovisi kako će se raspodijeliti novac iz sredstava fondova EU.

Problem aktualne podjele je slučaj glavnog grada Zagreba, koji kao sastavni dio Kontinentalne Hrvatske znatno utječe na pokazatelje razvijenosti cijele regije i tako izražava velike nejednakosti, naročito kada bi se usporedio s područjem Slavonije. Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska izdvojile su glavne gradove kao zasebne NUTS 2 regije i time dale prostora većem usmjeravanju sredstava fondova EU u nerazvijenije regije. Predloženo je devet varijanti podjele te je ostala dilema na dvije varijante, koje podrazumijevaju četiri regije, u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija. Razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj.

Jesu li predložene izmjene opravdane i kakav je utjecaj nove NUTS 2 podjele na grad Veliku Goricu?

Činjenica je da Kontinentalna Hrvatska predstavlja regiju izrazite unutarregionalne heterogenosti. Budući da je Grad Zagreb prešao granicu od 800.000 stanovnika, shodno klasifikaciji statističkih regija, može se izdvojiti kao zasebna NUTS 2 regija i na taj način omogućiti da slabije razvijene jedinice steknu pravo najvećeg mogućeg stupnja regionalnih potpora s obzirom na vlastiti stupanj razvijenosti, kao i najveći stupanj povoljnosti za korištenje sredstava Kohezijske politike, što za sobom povlači ostvarivanje povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata. Krajnji cilj ove klasifikacije je stvaranje homogenijih regija u pogledu stupnja razvijenosti. Nova podjela podrazumijeva ostvarivanje najpovoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja EU projekata s obzirom na pravila koje donosi prijedlog nove Uredbe o fondovima. Velika Gorica bi, unatoč svom visokom stupnju razvijenosti, bila u zasebnoj regiji, koju bi činila središnja Hrvatska s još jednim njenim dijelom te tako  ostvarila povoljnije uvjete sufinanciranja.

Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije trebaju omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti, uzimajući u obzir činjenicu da je prethodna klasifikacija bila štetna za Slavoniju, a povoljna za Grad Zagreb. Velika Gorica je svakako dobitnik u cijeloj ovoj priči.