Prijava

Vaša prijava

Super Dario! Medicinski brat i majstor jiu jitsua rasturio na svoj rođendan


Kakvi su dojmovi? Odlični! Naime, turnir s kojeg se vraćam sa srebrom i broncom jedno od najvećih jiu jitsu natjecanja na svijetu, na koje dolaze svi najbolji borci na svijetu. Uspjeh je proći i jedno kolo na ovakvom natjecanju, a kamoli osvojiti bilo koju medalju, javio se 17-godišnji Velikogoričanin Dario Grgić nakon što se vratio iz Lisabona.

Čudesan vikend je iza njega, nezaboravan. Prvi put je otišao na natjecanje kao što je europsko jiu jitsu prvenstvo, a usput je u Lisabonu i proslavio rođendan!

– Tako je ispalo, 17. rođendan bio mi je baš u subotu, na dan kad sam se borio – kaže Dario, koji je samome sebi priuštio najbolji mogući poklon.

Točnije, dva poklona.

– Osvojio sam brončanu medalju u svojoj kategoriji i srebrnu u apsolutnoj, koja ima posebno značenje. Naime, u njoj se skupljaju samo osvajači medalja iz svih težinskih kategorija, tako da je to, ajmo reći, superfinale natjecanja. Nitko do sad iz Hrvatske nije uspio osvojiti medalju u juniorskoj apsolutnoj kategoriji plavih pojaseva – istaknuo je Dario i dodao:

– Na ovo natjecanje u seniorskim kategorijama dolaze profesionalni sportaši, a za plavi juniorski pojas, u kojem sam se ja natjecao, kažu da je poput crnog kod seniora. Velike akademije imaju programe potpore mladim sportašima, tako da su i oni takoreći profesionalni sportaši.

Nema Dario Grgić problema ni s tim da prizna kako je i sam sebe djelomično iznenadio ovako dobrim rezultatima.

– Organizacija natjecanja je na vrhunskom nivou, takvo nešto još nisam doživio. Srećom, dobro sam se pripremio i, iskreno, nadao sam se da ću osvojiti medalju u svojoj kategoriji. Međutim, nisam se nadao srebru u apsolutnoj kategoriji, budući da su protivnici bili odlični, na zaista visokom tehničkom nivou – kazao je Dario, za kojeg očito vrijedi isti taj opis…

Uz borbe, uz samo natjecanje, bilo je vremena i za razgledavanje

Osim što je osvojio dvije vrijedne medalje, stigao je i prošetati Lisabonom, iz prve ruke upoznati jedan od najljepših gradova u Europi. Iako, njemu je bilo puno važnije kako će to izgledati u dvorani.

– Grad je jako lijep, posebno me se dojmio stari dio grada i dio uz ocean. Lijepo je to iskustvo, budući da sam se dosad natjecao samo na regionalnim turnirima, nikada nisam bio na natjecanju ovakvog nivoa. Prezadovoljan sam samom mogućnošću odlaska na natjecanje, a kamoli osvajanjem medalje – kazao je Dario, koji je želio istaknuti još nešto:

– Ovom prilikom bih zahvalio na pomoći oko priprema za natjecanje dečkima iz kluba koji su odvojili svoje slobodno vrijeme da bi dodatno trenirali samnom, svom treneru Marku Bošnjaku i ljudima koji su mi pomogli da otputujem na ovo natjecanje: gospodinu Vladi Križeku, Marku Jukiću, Mariju Radiloviću, Damiru Galoviću i Josipu Šantalabu.

Trener Marko Bošnjak pratio je Darija na turniru u Lisabonu

Dario ide u treći razred srednje škole, a zanimanje njegove budućnosti je – u bolnici. Naime, školuje se u srednjoj školi za medicinske sestre u Mlinarskoj ulici. Odnosno, za medicinskog brata.

– Ne, nisam jedini dečko u razredu, uz mene su još trojica. Znaju i cure čime se bavim, naravno, sretne su svaki put kad se vratim s nekog natjecanja s medaljom. A ima ih, ovo mi je 19. i 20. otkad se bavim ovime – kaže Dario.

Stanuje u Zvonimirovoj ulici, Goričanin je po svim parametrima, a u jiu jitsu krenuo je prije tri godine.

– S prijateljem sam krenuo na MMA, no gledajući starije kolege iz kluba odlučio sam da mi je jiu jitsu ipak privlačniji.
Hoću li opet u MMA jednog dana? Zasad ne razmišljam o tome, ali tko zna… Ostavljam sve mogućnosti otvorene – zaključio je Dario Grgić nakon vikenda za pamćenje.