Prijava

Vaša prijava

‘I bez Belog ambicije Gorice ostaju iste – Europa! Kupujemo Rumunja…’


Nakon što je transfer Iyayija Belivea Atiemwena u Dinamo i službeno završen, pred novinare su izašli čelni ljudi HNK Gorice, predsjednik Nenad Črnko i izvršni dopredsjednik Mindaugas Nikoličius. U opširnom izlaganju bilo je riječi o najvećem transferu u povijesti kluba, o potencijalnim novim transferima, o mogućim dolascima i odlascima, o budućnosti kluba…

– Svi mi u klubu na transfer Atiemwena gledamo kao na jednu od kockica u mozaiku slaganja HNK Gorice, na kojem radimo već duže vrijeme, jer punih deset godina smo ovdje. Naravno da smo ponosni na to što smo nakon samo šest mjeseci života u HNL-u uspjeli napraviti drugi najveći transfer u povijesti između dva kluba iz naše lige. Ovaj posao postavlja Goricu na jednu sasvim drugu razinu, a ja sam uvijek i naglašavao da je Gorica u HNL došla učiti, ali i stvarati svoj imidž i status unutar hrvatskog nogometa. Voljeli smo se nazivati novim bojama hrvatskog nogometa, a ovaj posao sigurno stvara novi respekt prema Gorici – rekao je uvodno Črnko pa nastavio:

– Prije nepunih šest mjeseci slovili smo za klub koji nema perspektivu u HNL-u, bilo nam je vrlo teško voditi pregovore s igračima iz drugih hrvatskih klubova, koji su u ovom trenutku daleko iza Gorice. Nitko nam nije vjerovao i imali smo velikih problema ne bi li neke od tih igrača uspjeli uvjeriti da je Gorica razvojan klub, da nudi napredak i budućnost. Ovaj posao potvrđuje da smo itekako bili u pravu i vjerujem da će nas u budućnosti gledati na drugačiji način. Ovo je ujedno i poruka svim igračima Gorice da će klub i u budućnosti, na temelju odnosa i kvaliteta unutar HNL-a, gledati interese i igrača, i kluba. Iznimno sam ponosan što se ovakav posao dogovorio s respektabilnim klubom, najboljim klubom u hrvatskom nogometu.

Nenad Črnko na čelu kluba je od početka, punih deset godina. Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Nije predsjednik kluba propustio ni zahvaliti čovjeku koji je najzaslužniji za ovaj veliki posao.

– Ovom prilikom želim zahvaliti i mom najbližem suradniku Niki, koji je najzaslužniji za ovo što se događa u Gorici u posljednjih godinu dana. On je zaslužan za dolazak Atiemwena, odradio je lavovski dio posla i u komunikaciji… Suradnja koju mi imamo definitivno je doprinjela situaciji u kojoj se sad nalazimo – istaknuo je Črnko, a nadovezao se Nikoličius.

– Miješaju mi se osjećaji sreće i tuge, jer izgubili smo sjajnog igrača, ali s obzirom na partije koje je Beli pružao, bilo je jasno da ćemo ga izgubiti prije ili kasnije. Bilo je pitanje vremena, prave ponude. Već u kolovozu imali smo neke ponude, koje smo odbili jer smo željeli da ostavi trag u HNL-u, što je i uspio. Nije tajna da su za Belog zainteresirani bili i klubovi iz liga petice, no čekali smo ponudu koja će zadovoljiti sve uključene strane. Kad dođe do transfera, moraju biti sretna oba kluba, ali i igrač – istaknuo je Niko.

Dinamova ponuda nije bila jedina, ali bila je najozbiljnija.

– Bilo je puno opcija i izvan Europe. Imali smo vrlo ozbiljne upite iz Meksika, Egipta i Azije, što govori da se hrvatska liga skautira u cijelom svijetu. A onda se pojavio Dinamo, koji je bio najozbiljniji u toj priči. Kad je ponuda i stigla, bilo je samo pitanje tajminga. Jasno smo rekli ljudima iz Dinama da ćemo prihvatiti samo ponudu koja ispunjava naše kriterije, a tu su se postavili korektno i profesionalno. Kad su pregovori došli do završne faze, sve je bilo gotovo za manje od dva dana – kazao je Niko i dodao:

– Istovremeno smo sretni, ponosni i tužni zbog odlaska Belog, ali znamo i da nam ovaj transfer otvara neke nove prilike. Izgubili smo odličnog igrača, ali moram reći i da u nekim ranijim pregovorima igrači nisu ni znali gdje je i što je Gorica. Sad će sigurno znati, sad bi nam trebalo biti lakše dovoditi igrače nakon ovog posla.

Odlaskom Atiemwena ambicije kluba se ne mijenjaju.

– Predsjednik je i ranije govorio igračima da im je Gorica prilika, a sad smo pokazali da smo dobar klub, sposoban nositi se i s velikim klubovima, boriti se za izlazak u Europu. Ovim transferom naše se sportske ambicije nisu promijenile, želimo do posljednjeg kola biti u borbi s Lokomotivom i Hajdukom najmanje za četvrto mjesto. Cilj nam je da u posljednjem kolu i dalje sve bude otvoreno, da ta posljednja utakmica za nas bude poput finala, da i dalje imamo šansu za Europu – ambiciozan je Nikoličius.

Mindaugas Nikoličius zadužen je za sportsku politiku Gorice. Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Nakon ovog važnog odlaska, sprema se i jednako takav dolazak…

– Traje to malo duže nego što smo očekivali, ali u posljednjoj smo fazi pregovora o kupnji jednoga igrača kojeg smo skautirali godinu dana. Riječ je o Rumunju, igraču iz rumunjske lige. Nadam se da ćemo već ovaj tjedan okončati ne samo prvu prodaju igrača nego i prvu kupnju igrača. I nije to vezano samo uz odlazak Belog, u to smo ušli kako bismo ojačali momčad – otkrio je Niko, uz dodatak:

– Nakon što, nadam se, dovršimo taj transfer, krenut ćemo u dovođenje još jednog ili dva igrača. Imamo dugačku listu igrača koji su nam zanimljivi, imamo i uži popis igrača koji mogu zamijeniti Belog, ali naravno da će puno toga ovisiti o raznim okolnostima. Velika je prednost što je prijelazni rok tek počeo, završit će sredinom veljače, što znači da imamo još dovoljno vremena da stvorimo momčad koja će biti još kompetitivnija, s većom širinom u kadru. Imamo novog napadača, Cherifa, nadam se da ćemo imati i tog Rumunja, još jedan ili dva nova igrača, vraćaju se Maslowski i Ljubisavljević… Dakle, imat ćemo tri ili četiri igrača više nego u prvom dijelu sezone.

Mikrofon je sad opet preuzeo Nenad Črnko, odgovarajući na pitanja o usporedbi sa Splitom, koji je prodao Marka Roga za rekordan iznos, a onda potonuo u treću ligu.

– Ima puno primjera u hrvatskom nogometu da su klubovi iz ovakvih situacija odlazili u ponor, ali naša priča nije takva. Ovo je tek jedan korak u razvoju Gorice. Imamo svoj put i viziju, u tom smislu nakon ozbiljnog izlaznog transfera slijedi ozbiljan ulazni transfer, kako bi Gorica bila još bolja. Naravno da želimo ovaj novac što bolje iskoristiti i za razvoj kluba, i kroz infrastrukturu, i kroz razvoj struke. Ambiciju imamo i ako se ukaže prilika, zašto Gorica ne bi lovila i nešto više od trenutačnog petog mjesta. To bi nam donijelo i neke nove vidike, nove mogućnosti – kazao je Črnko, kojeg su pitali i kakva je podjela novca iz transfera između kluba i investitora.

– Uvijek smo naglašavali da je ugovor između nas i litavskih partnera tajna, no uvjeravam vas da Litavcima novac nije bio primaran razlog ulaska u klub. Primaran cilj je nogomet, razvoj sredine i kluba, a time i cijele regije. Uopće u ovom trenutku o tome ne razgovaramo, novac koji ćemo uprihodovati koristit ćemo za razvoj kluba i infrastrukture – rekao je predsjednik kluba.

Stiglo je tad i pitanje o glasinama kako se posao dogovarao u Međugorju…

– Ne bih to komentirao iz poštovanja prema Dinamu. Dinamo ima svoje rukovodeće strukture, a mi smo posao dogovorili i ugovor potpisali u Maksimiru. Dalje od toga ne bih išao – rekao je Črnko, dodavši kako je točan podatak koji se pojavio u većini medija, kako se u slučaju Belog radi o iznosu blizu tri milijuna eura u brutto iznosu.

Nakon što je posao završen, još su glasnije priče kako će netko “ukrasti” Gorici Nikoličiusa, koji je vodio transfer. A to je daleko od njega najboljeg posla u karijeri…

– Ovo je moj četvrti najveći transfer. Prodao sam jednog golmana za skoro 12 milijuna kuna, nakon toga i dva igrača za tri milijuna, ali posljednji moj milijunski posao dogodio se prije deset godina, kad sam napadača iz Škotske prodao u Englesku – kazao je Niko i nastavio:

– Nije tajna, imam ponude, stalno me netko zove, raspituje se i nudi nešto. Prije dva mjeseca mi je klub s Cipra nudio 300.000 eura godišnje plaće, no to sam odbio. U nogometu je važna konzistentnost i ovaj naš projekt u Gorici ne dozvoljava da baš u bilo kojem trenutku pokupim stvari i odem. Ako ne tretiram sve ovo na taj način, ako ne gledam unaprijed, ispada da je sve ovo samo pitanje sreće. Prije nego što bih i pomislio na odlazak, želim dokazati da ovdje znamo što radimo.

Velika Gorica: Susret Gorice i Hajduka u 13. kolu HT Prve lige 04.11.2018., Gradski stadion, Velika Gorica – Hrvatski Telekom Prva liga, 13. kolo, HNK Gorica – HNK Hajduk. Joey Suk, Piotr Lukasz Zwolinski, Iyayi Believe Atiemwen.
Photo: Igor Soban/PIXSELL

Znaju i igrači Gorice da će ih sad klub puno teže pustiti, iako…

– Zvao me jučer Zwolinski i rekao ‘Niko, znam da me sad nećeš prodati!’, ha, ha. Ali nikad ne znaš u nogometu, rekao sam mu da možda sutra za njega dođe ponuda iz pravoga kluba, za dva milijuna eura, da ga u tom slučaju sigurno nećemo kočiti. Evo, ovih dana smo dobili ponudu za Lukasza iz Švicarske, koju smo odbili. Složili smo se da to ne bi bilo dobro za njega, rekao sam mu da mu je bolje ostati do ljeta i nastaviti zabijati golove. A onda ćemo vidjeti. Kažem, moja je želja zadržati momčad na okupu, dodati tih nekoliko pojačanja i vjerujem da ćemo moći ući u borbu za četvrto mjesto – rekao je Niko.

Najveće šanse da bude drugi transferirani igrač ove zime ima jedan starosjedioc…

– Iskreno, kad govorimo o transferima, najveća je šansa da nas napusti Kristijan Kahlina. Dobro smo pokriveni na toj poziciji, imamo Branescua, i ako dođe dobra ponuda, pustit ćemo ga. Zaslužio je to, skupio je gotovo stotinu utakmica za Goricu i ako dođe ponuda… Recimo, imali smo kontakte s klubom iz prve francuske lige, a vjerujem da bi takav posao bio sjajan i za hrvatski nogomet. Postoji za njega interes i iz Irana i Grčke, ako dođe ponuda dobra za njega, nećemo ga spriječavati da ode – završio je Nikoličius.