Prijava

Vaša prijava

Jakir dočekao proljeće: ‘I mene živo zanima kako ćemo izgledati bez Belog’


Do početka proljetnog dijela prvenstva, do prve utakmice protiv Rijeke na Rujevici (nedjelja, 17.30 sati), sad se već, vojničkim riječnikom rečeno, broji sitno. Trener Sergej Jakirović odveo je momčad u Medulin, plan je bio da se u subotu gorička ekspedicija prebaci u Opatiju, ali od toga neće biti ništa. Za Rijeku će se krenuti izravno iz Medulina, u kojem je Jakir posljednih dana dotjerivao posljednje detalje u igri svoje momčadi.

– Sad kad smo u posljednjim danima priprema mogu reći da je sve prošlo jako dobro! Odradili smo sve što je bilo zamišljeno, a mimoišle su nas i ozljede, što je posebno važno. Osim, naravno, u slučaju Matije Špičića, koji se dugo mučio s bolovima u leđima, išao i preko granice boli, a sad će valjda i to biti riješeno. Nadam se da će nam se priključiti već sljedeći tjedan – javio se Sergej iz Istre.

Druge su ovo prvoligaške pripreme koje je odradio s momčadi, bitno drukčije nego one ljetne.

– Teško je to i uspoređivati, tad smo se kompletirali sve do 15. rujna, kad nam je došao Oboabona, a sad smo ipak puno duže zajedno, puno se bolje poznajemo i ja bih rekao da je situacija puno bolja nego ljetos. Optimist sam u svakom slučaju, svjestan sam da će nas i protivnici sad malo drukčije gledati, ali spremni smo na to. Ovih zadnjih pet, šest dana iskoristili smo da se još malo zbližimo, da ionako dobra atmosfera postane još bolja, a radili smo i na nekim detaljima u igri u jako dobrim uvjetima – ističe Jakirović.

Sergej Jakirović na pripremama je odradio sve zamišljeno. Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Ključna promjena u odnosu na jesen svakako je odlazak Iyayija Atiemwena, prvog igrača Gorice u prvoj polovici prvenstva. Među navijačima i simpatizerima puno je dvojbi kako će izgledati Gorica bez Belog, a puno drukčije nije ni kod trenera…

– Iskreno, i mene živo zanima kako će momčad reagirati sad kad njega više nema. Riječ je o igraču koji je zabio sedam i namjestio četiri gola, ali donosio nam je on i puno više od toga. Nedostajat će nam, to je sigurno, no pokušat ćemo ga momčadski nadoknaditi. U pripremnim utakmicama to je izgledalo dosta dobro, zabijali smo puno golova, malo primali, ali naravno da su prvenstvene utakmice druga priča. Bit će prilike za neke druge igrače, za neke koji su jesenas manje igrali, svi imaju šansu pokazati mi da sam pogriješio što im nisam davao više minuta – govori trener Gorice.

Cherif Ndiaye, senegalski napadač, već se potpuno uklopio u momčad, a u četvrtak navečer momčadi se priključio i Rumunj Ronaldo Deaconu, igrač koji je došao kako bi bio pravo, veliko pojačanje.

– Znam puno o njemu, temeljito smo ga pratili i gledali, a znamo ga i s ljetnih priprema, kad smo igrali protiv njegove bivše momčadi. I tad je pokazao kvalitetu, a ja bih rekao da je Ronaldo igrač kakav nam je nedostajao. Jak je na lopti, zna podvaliti loptu napadačima, dobro se kreće između linija, a ima i ono što je u modernom nogometu iznimno važno, sjajan prekid. Lijeva noga mu je nevjerojatna, pokušat ćemo te njegove kvalitete iskoristiti na najbolji mogući način. Siguran sam da će se brzo uklopiti, već smo naviknuti na tu multinacionalnost u svlačionici i vjerujem da ni s njim neće biti problema. Upoznali smo se, razgovarali, ovako na prvu mi se čini da smo ‘legli’ jedan drugome, ali naravno da će teren biti jedino mjerilo. Zna gdje je došao, da je momčad već formirana, da je bila uspješna u prvom dijelu sezone, no imat će sigurno priliku pokazati što zna – kaže Jakirović.

Osim što su osvježenje donijeli Cherif i Ronaldo, donijet bi ga mogli i igrači koji su jesenas bili u drugom, pa čak i trećem planu.

– Martin Šroler će, recimo, sigurno dobiti veću minutažu, na njemu je da je iskoristi, a ja vjerujem da će tako i biti. Moramo biti jako pažljivi s njim, ne voditi se onim glupostima koje kažu da će on zamijeniti Belog. To je nemoguće, nije realno, ali ima svoje kvalitete i za njega radi vrijeme. Jednako kao i za Krešu Krizmanića, koji je puno pokazao u ovim pripremnim utakmicama, a njim dvojica su i pokazatelj za sve naše juniore kojim putem treba ići. Točnije, pokazatelj da je moguće pravim pristupom doći do svoje šanse – rekao je Jakirović i nastavio:

– U prvom dijelu prvenstva Kristijan Lovrić je ulazio s klupe, i on sad ima priliku pokazati da je u stanju konstantno igrati na visokoj razini, a puno očekujem i od Miye. Sad se potpuno uklopio u naš režim i način rada, očekujem da će nam donijeti puno više nego u prvom dijelu sezone.

U glavi, naravno, već ima momčad koja će se suprotstaviti Rijeci u nedjelju, na terenu na kojem je Gorica odigrala i svoju prvu, povijesnu prvoligašku utakmicu. Tog 28. srpnja Rijeka je slavila 2-0 protiv jedne bitno drukčije Gorice…

– U tim trenucima nismo znali što možemo očekivati, svakakvi scenariji prolazili su kroz glavu, razmišljao sam i što će biti ako rano primimo gol… Sad to više nije tako, znamo tko smo, što smo i kakvi smo, puno smo duže zajedno, puno se bolje poznajemo. Naravno, Rijeka je favorit unatoč svemu tome, bila bi i da se igra u Velikoj Gorici, ipak je tu riječ o momčadi koja se bori za drugo mjesto. Gledao sam Riječane u remiju sa Slaven Belupom (1-1) u srijedu, vidio sam izjednačenu utamicu, no svjestan sam da će oni protiv nas vjerojatno dominirati, diktirati neke stvari na terenu… Ali opet, uvijek ću reći da je u našoj ligi svaka utakmica 50-50, da tu odlučuju detalji. Tako će biti i u nedjelju – vjeruje trener Gorice.

U prvom kolu prvenstva Gorica je izgubila 2-0 od Rijeke koju je tad vodio Matjaž Kek

Priključuje se treninzima sve ozbiljnije dugo ozlijeđeni Nemanja Ljubisavljević, a u ponedjeljak iz Poljske stiže Michal Maslowski, također povratnik nakon ozljede. Njihovim povratkom dodatno će se pojačati konkurencija, iz ove perspektive čini se da neće biti lako ući ni među 18 igrača u zapisniku.

– Ha, tako bi moglo biti, ali ne znam trenera koji ne bi volio da je u takvoj situaciji. Zato se i kaže da od viška glava ne boli. Brojčano ćemo biti jači nego na jesen, no s dečkima koji se vraćaju iz ozljeda treba biti jako oprezan. Ne daj Bože da se ponovi neka ozljeda, zato ćemo ih polako uvoditi, kroz prijateljske utakmice tijekom tjedna, pa ćemo vidjeti kad će nam se moći priključiti u punom smislu – kazao je Sergej, koji se nada i još ponekom pojačanju.

– Aktualna je potraga za krilnim igračem, brzim i jakim u igri ‘1 na 1’, a nešto imamo i na radaru. Radimo na tome svakodnevno, no moramo biti svjesni i da su se uvjeti sad malo promijenili. Nakon što prodaš igrača za novac za koji smo mi prodali Atiemwena, odmah te drukčije gledaju i drugi klubovi, i igrači, što je i normalno. Naravno, mi nećemo iskakati iz okvira, ni ja ne želim da dovedemo igrača koji će biti bitno plaćeniji nego naši najplaćeniji igrači, jer time bismo došli u opasnost da se naruši ova sjajna atmosfera koju imamo. Čak bih osobno volio da taj igrač bude razvojni, netko tko može napredovati u budućnosti, ali tek ćemo vidjeti kako će se ta cijela priča rasplesti – ističe Jakir.

U Medulinu ovih dana nije bilo puno prilike za posebno sadržajan društveni život, sve se svodi na treninge, potragu za koncentracijom i druženje s igračima iz klubova koji su također na pripremama u ovom istarskom gradiću.

– Došao je u četvrtak ovdje i Slaven Belupo, od ranije je s nama još nekoliko klubova, između ostalih i Zrinjski, kojeg vodi Baka Slišković, moj izbornik. On me pozvao u reprezentaciju BiH, a nismo se vidjeli već 13 godina. Kaže mi da prati Goricu, da ga jako zanima kako ćemo izgledati na proljeće, kao što zanima i mene. No uvijek ističem da je najvažnije da u svakom trenutku dajemo sve od sebe. Bude li tako, prepoznat će to i naši navijači, a za mene je to ključna stvar – završio je svoj “medulinski raport” uspješni trener Gorice.

S nadom, naravno, da će proljeće biti barem jednako uspješno kao jesen. Bez Belog, s momčadi koja je doživjela blagi “facelifting”, ali i s puno optimizma. Počevši od Rijeke.