Prijava

Vaša prijava

Vodostaj Save drastično narastao, ali razloga za paniku nema


Velike padaline koje su poharale Istru, Pulu, gorski dio Hrvatske te susjednu nam Bosnu i Hercegovinu nisu mimoišle ni Sloveniju, gdje se vodostaj Save digao te se ona u Zagrebu izlila iz korita. Iz Hrvatskih voda poručuju da se očekuje smirivanje vodostaja te da se ne očekuje novi vodeni val koji bi zaprijetio Zagrebu kao i našem području.

U mjernoj postaji Rugvica vodostaj Save na granici Velike Gorice došao na razinu 656 cm, zbog čega je na snazi pripremno stanje obrane od poplava, no u kasnim sinoćnjim satima vodostaj Save je počeo padati. Subotnji vodostaj bio je na oznaci od -117 centimetara, da bi za 24 sata već bio na plus 493 centimetara te svoj maksimum dostigao u noći na ponedjeljak. Mjere obrane od poplava uvode se na ovom području s vodostajom od 720 centimetara, a najveći vodostaj izmjeren je 20. rujna 2010. godine, od čak 978 centimetara, kad je došlo do pucanja nasipa i poplave.

Prognostičari najavljuju da nas u sljedećim danima čeka vedro vrijeme bez oborina te će temperature rasti i do 15 stupnjeva, što je izrazito visoko za ovaj dio godine. Ostaje samo za nadati se da će se u sveme tome vodostaji smiriti, da se novi problemi neće pojavljivati…


Dan sigurnijeg interneta