Prijava

Vaša prijava

Dok mačke predu, njihovi ljudi postaju sretniji i zdraviji!


Preci današnjih mačaka su afričke divlje mačke, a žive uz ljude već preko tri tisuće godina. Domaća mačka koja se najčešće može vidjeti u kućanstvima ili dvorištima mnogih ima svoj službeni naziv, koji je međunarodni felinološki savez priznao 1982. godine – Europska mačka (lat. Felis Catus). Riječ je o jednoj od najstarijih pasmina kontinentalne Europe, nastala je bez posebnih pravila uzgoja, križanjem najljepših primjeraka domaće mačke, te se javlja  u brojnim varijantama.

Istraživanja provedena 2008. godine na Sveučilištu u Minnesoti pokazala su da vlasnici mačaka imaju 30 posto manje sklonosti kardiovaskularnim oboljenjima. Terapija vibracijama često se koristi za ojačanje kostiju i mišića nakon prijeloma ili ozljede. Mačje predenje može stvoriti vibracije između 20 i čak 140 Hz, što je pravi raspon za ojačavanje kostiju i mišića. Naime, upravo iz tog razloga vlasnici mačaka se 12 posto rjeđe javljaju svom liječniku zbog nekog problema u odnosu na osobe koje nemaju svog najboljeg dlakavca uza sebe. Da svaki ured ima ovakav “alat” protiv stresa, jedva bismo dočekali ponedjeljak!

Svakog dana 15 do 30 minuta provedenih u društvu s mačkom ublažava tjeskobu i rasterećuje od stresa. Njihovo društvo podiže raspoloženje i skreće pažnju s depresivnog raspoloženja. Osim što će vam dati do znanja da nikada niste sami, mačke su dobri “slušatelji” s kojima bez problema možete podijeliti svoje probleme. No, iako su poznate kao smirene životinje, mačke se ne boje tu i tamo potpuno “otkačiti”, a malo “ludila” ponekad ne škodi ni njenim vlasnicima.

Djeca koja su odrasla sa psom ili mačkom u kući manje su sklona alergijama, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Francuska studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazala je kako vlasnici mačaka imaju povišenu razinu oslobađanja hormona oksitocina u mozgu. Riječ je o hormonu koji olakšava zaljubljenost, povezanost, snižava razinu stresa, ublažava bolove, a mališani s autizmom se osjećaju mirnije. Sigurno se vrijedi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg djeteta i bezuvjetnog prijatelja koji će biti uz njega.

Riječ je o simpatično sebičnim, ali i neovisnim ljubimcima. Usprkos tome, ova slatka stvorenja vrlo će brzo osvojiti srca mnogih. Mačke nikada ne odustaju, imaju neslomljiv duh i jako dobro znaju da ih nekoliko pogrešaka ne smije obeshrabriti na putu do cilja, što je odlična karakteristika koja njihove vlasnike može naučiti mnogočemu. Ne kaže se uzalud da mačke imaju devet života!