Prijava

Vaša prijava

U ratu je kao dijete ostao invalid, ali to ga nije spriječilo da postane najbolji hrvatski tenisač u kolicima


Goričanin Anto Joskić najbolje je plasirani hrvatski tenisač u kolicima u povijesti. Trenutačno je na 53. mjestu svjetske rang-liste Međunarodne teniske federacije, a najveći mu je sportski san da se podigne za još koje mjesto i nagodinu ode na paraolimpijske igre u Tokio, piše Jutarnji.hr.

Joskić je u izvrsnoj formi, a iza sebe ima brojne dobivene važne mečeve, no da bi osvojio željene bodove, od lipnja 2019. do lipnja 2020. mora otići na dvadesetak međunarodnih turnira. Sportske institucije koje stoje iza njega mogu mu financirati tek njih desetak, pa je tenisač na platformi Go Get Funding pokrenuo crowdfunding kampanju. Cilj: skupiti sedam tisuća eura.

– Paraolimpijske igre najveća su mi želja. Ako uspijem skupiti novac i dobijem bodove, bit ću prvi hrvatski tenisač u kolicima na tom natjecanju. Još se iz Hrvatske nitko nije uspio kvalificirati. Tenis u kolicima u svijetu je vrlo razvijen te je konkurencija vrlo jaka, godišnje se održava oko 150 međunarodnih turnira, a teško je i zato što se radi o skupom sportu – kaže Joskić.

Za plasman na Paraolimpijske igre mora biti među 40 najboljih na svijetu. Njega do tog cilja dijeli trinaest mjesta, no vjeruje da bi mu bilo dovoljno već da se pomakne za tri do pet mjesta jer neke zemlje na listama imaju više igrača, a pravilo je da se po državi plasirati može njih maksimalno četvorica.