Prijava

Vaša prijava

Dan 112 – Sve je lakše kad je isti broj za svaku hitnu situaciju


Europska Komisija deklaracijom je donijela odluku o uvođenju Europskog dana 112, koji se obilježava 11. veljače svake godine na cjelokupnom teritoriju Europske Unije. Broj 112 prvi je put uveden 1991. kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.

Hrvatska se 2005. godine priključila kanalu dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi putem jedinstvenog broja 112. Za područje Zagrebačke županije i Grad Zagreb nadležan je Županijski centar 112 Zagreb.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje ukinuta je 31. prosinca 2018. godine, unutar koje je bila nadležnosti bila uspostava i organizacija rada broja 112. Od početka 2019. godine Sustav 112 sastavni je dio Ministarstva unutarnjih poslova. Sustav 112 ispunio je svoju osnovnu namjenu i prepoznat je kao sustav na koji se građani i turisti mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji koja zahtjeva djelovanje, poput akcija traganja i spašavanja, hitne medicinske pomoći, spašavanja na moru, te alarmiranja policijskih i vatrogasnih službi. Besplatni broj 112 dostupan je 24 sata dnevno, a štedi vrijeme jer se jednim pozivom istovremeno alarmira nekoliko službi, a prijem hitnog poziva moguć je na više jezika.

Svim pripadnicima Sustava 112 čestitamo njihov Dan!